Koopkrachtplakkaat

EnergieplakkaatC

173646265 10222054268599783 1356797931624160070 n

Delen van artikels

arton24408 7d736Een nieuwe wereldwijde studie van de ITUC en UNI Global Union heeft uitgewezen dat 98% van de werknemers in de wereld niet het ziektegeld, loonvervanging en sociale uitkeringen krijgt die ze nodig hebben om de uitdagingen van COVID-19 aan te pakken.

Deze baanbrekende wereldwijde analyse rangschikte 181 regeringsreacties op de pandemie en plaatst Argentinië bovenaan. Iets meer dan de helft van de regeringen in de studie erkent Covid-19 als een beroepsziekte door middel van een formeel regelgevingsproces.

Het rapport, Covid-19: An Occupational Disease - Where frontline workers are best protected , analyseert en rangschikt de niveaus van werknemerscompensatie, socialezekerheidsprogramma's en volksgezondheidssystemen. Het omvat 124 landen, evenals 37 Amerikaanse staten, 13 Canadese provincies en territoria en zeven Australische staten.

  • De top vijf van landen in het rapport waren Argentinië, gevolgd door Oostenrijk, Zweden, Frankrijk en Spanje.
  • De algemene tien best beoordeelde rechtsgebieden in de studie vertegenwoordigen slechts 2% van de werkende wereldbevolking.

Iets meer dan de helft (98 rechtsgebieden) erkent Covid-19 als een beroepsziekte door middel van een formeel regelgevingsproces, waardoor mensen die op het werk het coronavirus hebben opgelopen toegang krijgen tot sociale bescherming en rechten, zoals ziekengeld, medische zorg en loonvervanging. anders worden ontkend.

Deze erkenning is vooral belangrijk voor werknemers die lijden aan langdurige COVID en andere aanhoudende complicaties van de ziekte.

De ITUC en UNI Global Union doen vijf belangrijke beleidsaanbevelingen om te zorgen voor een betere ondersteuning van eerstelijnswerkers:

  • Automatische kwalificatie voor uitkeringen in verband met de ziekte van Covid-19.
  • Dekking voor alle werknemers, ongeacht de arbeidsrelatie.
  • Betrouwbare gegevensverzameling.
  • Opname van een algemene categorie beroepsmatige infectieziekten in wetten en beleid.
  • Betaald ziekteverlof voor testen en herstel.

Sharan Burrow, secretaris-generaal van de ITUC, zei: “We kunnen frontlijnwerkers niet door de kieren laten vallen zonder sociale bescherming. Voor een veerkrachtig herstel is een nieuw sociaal contract nodig dat werknemers de best mogelijke kans geeft op de voordelen en compensatie die ze verdienen, met een Wereldfonds voor sociale bescherming als eerste stap op weg naar universele rechten. Om dat te doen, roepen we de Internationale Arbeidsorganisatie op om Covid-19 dringend te erkennen als een beroepsziekte, als onderdeel van het streven om gezondheid en veiligheid op het werk tot een fundamenteel recht te maken. "

Iets meer dan een jaar geleden, op International Workers 'Memorial Day 2020, riepen wereldwijde vakbonden, waaronder UNI Global Union en de ITUC, op om Covid-19 te erkennen als beroepsziekte. Dit rapport laat zien dat er vooruitgang is geboekt, maar er is nog veel meer te doen.

Andere belangrijke bevindingen:

  • Slechts 10 jurisdicties (5,5%) kregen de beste beoordelingen, wat wijst op goede of zeer goede voorzieningen voor loonvervanging, medische behandeling, uitkeringen bij ziekte en uitkeringen bij overlijden.
  • Ziektegeld was beschikbaar in 104 rechtsgebieden, wat betekent dat bijna 43% van de werknemers geen toegang had tot betaald ziekteverlof.
  • Slechts 6% van de bestudeerde jurisdicties had vermoedelijke regels, voorschriften, wetten of beleid die automatisch toegang geven zonder bewijs tot medische behandeling en loonsvervanging voor alle werknemers. Wanneer echter naar gezondheidswerkers wordt gekeken, is dit percentage gestegen tot 17%.
  • Argentinië kreeg de hoogste score voor een land, wat aantoont dat sterke steun voor arbeiders niet afhankelijk is van de rijkdom van een land.
  • In Duitsland en de Noordse landen betekent de bestaande wetgeving inzake infectieziekten dat werknemers die Covid-19 oplopen automatisch toegang hebben tot ziekteverlof, loonsvervanging en medische zorg. Er was geen formele wijziging van de wetgeving nodig om werknemers te ondersteunen. Ze bieden enkele van de beste voorbeelden van hoe een land zich kan voorbereiden op toekomstige pandemieën.

Bron: https://www.ituc-csi.org/covid-19-worker-protection-report?lang=en#msdynttrid=CTsd0ENOPaq9rO6RmKmYNypDeADDiQSPUQ6Bqitylu4