Koopkrachtplakkaat

EnergieplakkaatC

173646265 10222054268599783 1356797931624160070 n

Delen van artikels

De beelden die ons de laatste weken uit Jeruzalem en de Gazastrook bereikten deden een golf van verontwaardiging over de wereld rollen. Ook na het staakt-het-vuren is een oplossing niet in zicht. De illegale bezetting van Palestijnse gebieden gaat door. En de Israëlische regering wil nog altijd de Palestijnse bewoners van de wijk Sheikh Jarrah uit Oost-Jeruzalem verdrijven. Israël schendt keer op keer het internationaal recht, via oorlogsmisdaden en schendingen van de mensenrechten.

Bij FairFin gingen we daarom op onderzoek: wie slaat munt uit dit geweld, en welke rol spelen onze banken hierin? Deze vraag is belangrijk, want een volk onderdrukken en hun land koloniseren, dat gebeurt niet vanzelf. Hier zijn veel middelen nodig, en dus ook economische steun. Israël vindt die ook bij banken en bedrijven. We deden een kort onderzoek naar welke rol onze banken spelen in de bezetting, plundering en etnische zuivering van Palestina.

Onze bevindingen? De steun aan medeplichtige bedrijven vinden we ook dicht bij huis.

BNP Paribas, Deutsche Bank en KBC investeerden sinds 2014 maar liefst 6,8 miljard euro in Alstom, Motorola en Booking.com. Drie bedrijven die volgens de Verenigde Naties actief betrokken zijn in de bezetting van de Palestijnse gebieden. De bezetting levert hen winst op, net als de banken die hen financieren.

Nochtans, in hun investeringsbeleid beweren alledrie de banken dat ze mensenrechten hoog in het vaandel dragen. Wat zijn die verklaringen waard, als ze bedrijven die bijdragen aan de illegale bezetting van de Palestijnse gebieden zomaar financieren?

Dit valt niet goed te praten.

Ook jij kan aan de alarmbel trekken. Laat via een klachtenbrief aan je bank weten dat je dit niet accepteert.


Stuur jouw klacht