Koopkrachtplakkaat

EnergieplakkaatC

173646265 10222054268599783 1356797931624160070 n

Delen van artikels

26 mei, Den Haag – Vandaag heeft een Nederlandse rechtbank geoordeeld dat oliegigant Shell de oorzaak is van gevaarlijke klimaatverandering en onmiddellijke en radicale veranderingen moet doorvoeren in de manier waarop het werkt, in een enorme overwinning voor de volksmacht en maatschappelijke organisaties in Nederland. De rechtbank erkent dat Shell verantwoordelijk is voor het uitbreiden van de productie van fossiele brandstoffen over de hele wereld en het verhogen van de wereldwijde uitstoot, ondanks toezeggingen om de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5°C in het kader van de Overeenkomst van Parijs. Deze zaak tegen de door Shell gepleegde klimaatvernietiging is in april 2018 gestart door Milieudefensie samen met zes NGO's en heeft inmiddels de steun van 17.000 mensen.

Liset Meddens actievoerder bij Fossielvrij NL (een van de mede-eisers in de zaak)

“Dit is historisch, geweldig nieuws. Shell moet hun gestrande activa afschrijven en olie en gas in de grond houden, waar het thuishoort. Reden te meer voor het grootste Europese pensioenfonds ABP om snel het spaargeld van 3 miljoen mensen in Nederland af te stoten van dit klimaatvernietigende bedrijf dat vandaag door de rechter is gecorrigeerd.”

Onder deze uitspraak wordt Shell gedwongen om haar netto CO2-uitstoot in 2030 met 45% te verminderen (met 2019 als uitgangspunt). Deze beslissing is een krachtige boodschap aan fossiele brandstofbedrijven, banken en pensioenfondsen over de hele wereld dat hun greenwash en leugens hen niet zullen beletten verantwoordelijk te worden gehouden voor de klimaatcrisis.

Ignacio Zavaleta, campagnevoerder tegen fracking in Argentinië

“We zien dat het groene discours van Shell volkomen hypocriet is als we vernemen dat het bedrijf een van de belangrijkste producenten van fossiele brandstoffen in Vaca Muerta, Argentinië is. Olie- en gaswinning in dit gebied schaadt kleine boeren en stelt duizenden families die al generaties lang in deze regio wonen bloot aan het risico van water- en bodemverontreiniging.”

Het besluit van vandaag stelt de integriteit in twijfel van instellingen die Shell en andere fossiele brandstofbedrijven blijven steunen, waaronder:

  • ABP, het grootste pensioenfonds in Europa dat wordt gebruikt door leraren en ambtenaren.
  • Commerciële banken waaronder BNP Paribas, Barclays, Deutsche Bank, HSBC, ING, Rabobank.
  • Culturele instellingen zoals het Britse Science Museum.

Door een klimaatcrimineel te blijven financieren en ondersteunen, ondersteunen deze instellingen actief de vernietiging van het milieu en schendingen van de mensenrechten over de hele wereld.

Anya Nanning Ramamurthy bij UKSCN Londen

“Shell is een gruwelijke klimaatcrimineel en dat hebben de rechtbanken vandaag bepaald. Het is afschuwelijk dat een bedrijf met een lange geschiedenis van medeplichtigheid aan mensenrechtenschendingen en aantasting van het milieu zelfs in aanmerking is gekomen voor, laat staan ​​als sponsor van een tentoonstelling in het Science Museum over klimaatoplossingen. Zolang Shell haar business as usual mag voortzetten en hun profiel greenwashen, kan er geen sprake zijn van klimaatrechtvaardigheid. In het licht van deze uitspraak van vandaag eisen we dat het Science Museum de shell-sponsoring stopzet. Zolang ze dat niet doen, zullen we blijven pleiten voor een boycot van de door Shell gesponsorde tentoonstelling 'Our Future Planet'.”

###

Mediacontacten

  • Liset Meddens, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. , +31641277905
  • Mark Raven, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. , +447841474125

Noot voor redacteuren

Bron: https://350.org/press-release/350-org-reacts-to-a-historic-court-ruling-against-shell/?fbclid=IwAR3YTPxS4hSIW4QwU6A0Q5DgocoUrchqM1VIDPP3JdE2PSlfZNVwlQqVGl8