Koopkrachtplakkaat

EnergieplakkaatC

173646265 10222054268599783 1356797931624160070 n

Delen van artikels

In een reactie op de verklaring van de Europese Sociale Top van Porto zei de secretaris-generaal van het Europees Vakverbond, Luca Visentini:

“De verklaring van vandaag vertegenwoordigt een symbolisch keerpunt voor Europa en begint het terug te brengen op het sociale pad dat is vastgelegd in de oprichtingsverdragen die nodig zijn om eerlijker terug te bouwen op de pandemie.

“De visie die leiders en sociale partners vandaag zijn overeengekomen, heeft het potentieel om de arbeids- en levensstandaard van mensen over het hele continent te verhogen, maar alleen als de belofte van de sociale pijler wordt omgezet in concreet beleid op Europees en nationaal niveau. Leiders moeten de slogan van de top waarmaken: tijd om te leveren.

“Vooruitgang moet beginnen met het herstel van mensen van de Covid-crisis, waardoor het redden en creëren van hoogwaardige en goedbetaalde banen door massale overheidsinvesteringen belangrijker is dan rigide regels voor schuldbeheersing.

“Het opnieuw lanceren van Sociaal Europa is alleen mogelijk door een fundamentele verschuiving in ons economisch model van een model dat uitsluitend is gebaseerd op het najagen van winst en productiviteit naar een model dat zich richt op het welzijn van mensen en met respect voor het milieu, sociale rechtvaardigheid en individuele en collectieve rechten.

“Een decennium van bezuinigingen heeft Europa economisch armer en politiek meer verdeeld gemaakt. Deze top moet het begin zijn van een decennium van sociale vooruitgang dat niemand achter zich laat. "

Volledige toespraak van Luca Visentini voor de sociale top van de EU

In de vandaag ondertekende verklaring zijn de EU-instellingen, het Portugese voorzitterschap en de sociale partners overeengekomen om:

- "Houd de noodmaatregelen zo lang als nodig in stand"
- "Een inclusief, duurzaam, rechtvaardig en banenrijk herstel"
- "Bevorder fatsoenlijke arbeidsomstandigheden en eerlijke beloning voor iedereen"
- "Versterk de nationale socialebeschermingsstelsels om een ​​waardig leven voor alle"
- "Bevorder gendergelijkheid, onder meer door de loonkloof tussen mannen en vrouwen te dichten en het recht op gelijk loon voor gelijkwaardig werk te garanderen"

Volledige verklaring van de sociale top van de EU

Bron: https://www.etuc.org/en/pressrelease/porto-declaration-must-be-turning-point-europe