Koopkrachtplakkaat

EnergieplakkaatC

173646265 10222054268599783 1356797931624160070 n

Delen van artikels

Venezolaanse diplomaat ontvoerd door VS - In isolatie gehouden en medische zorg geweigerd in Kaapverdië! #GratisAlexSaab!

Teken nu om zijn vrijheid te eisen!

(directe link: bit.ly/FreeAlexSaabVZ)

De Amerikaanse autoriteiten gaven opdracht tot zijn arrestatie en Alex Saab werd op 12 juni 2020 uit een vliegtuig gehaald tijdens een tankstop in de Republiek Kaapverdië, een eilandstaat voor de Afrikaanse westkust.

Saab, een Venezolaanse diplomaat van de Afrikaanse Unie, was op het moment van zijn inbeslagname op humanitaire missie naar Iran om noodtransporten van voedsel, medicijnen en essentiële benodigdheden voor Venezuela te regelen. Saab werd het afgelopen jaar in totale isolatie en duisternis vastgehouden en opgesloten in Kaapverdië en werd ook gemarteld.

Saab vecht tegen kanker en moet dringend worden verzorgd door zijn artsen in Venezuela.

De VS hebben Saab gesanctioneerd voor zijn diplomatieke rol bij het kopen van essentiële benodigdheden voor Venezuela en hebben hem aangeklaagd voor het bouwen van huizen voor de minder welgestelden, en noemden zijn werk 'witwassen van geld'. In maart vonden de Zwitserse aanklagers echter, na een onderzoek van drie jaar, geen bewijs voor beschuldigingen van witwassen.

Saab heeft de afgelopen 30 jaar nooit in de Verenigde Staten gewerkt, er gewoond of bezocht, en was ook niet betrokken bij een transactie waarbij de VS betrokken was. Elk aspect van Saab's inbeslagname en beledigende behandeling is in strijd met het internationaal recht.

Als de Amerikaanse regering Alex Saab kan uitleveren, zou Washington de moed kunnen hebben om iedereen waar dan ook te grijpen, aan te klagen en uit te leveren. Deze ontvoering is een huiveringwekkende herinnering aan het beruchte Amerikaanse programma dat in 2001 werd gelanceerd van geheime uitleveringen en verdwijningen van honderden mensen over de hele wereld, waarvan sommigen jarenlang zonder proces werden vastgehouden.

Saabs arrestatie en jarenlange detentie, een erkende diplomaat, schendt op flagrante wijze de internationaal gegarandeerde diplomatieke onschendbaarheid. Deze daad, in opdracht van de regering-Trump, is een racistische belediging voor de Afrikaanse Unie. Het mag niet worden voortgezet door de Biden-administratie.

Het verzoek om uitlevering is volledig illegaal, aangezien de VS geen uitleveringsverdrag heeft met Kaapverdië, waarvan de bevolking van 561.000 is verspreid over 10 vulkanische eilanden.

Cabo Verde is lid van de Economische Gemeenschap van West-Afrikaanse Staten (ECOWAS). Het Hof van Justitie van de ECOWAS heeft op 15 maart de onmiddellijke vrijlating van Saab en de beëindiging van het uitleveringsproces gelast. Onder druk van de VS moet Kaapverdië nog voldoen aan de beslissing van de ECOWAS-rechtbank en bereidt het een uitleveringsproces voor.

Amerikaanse sancties tegen Venezuela, Iran en 37 andere landen zijn in strijd met het internationaal recht en het VN-handvest. Gericht op het destabiliseren van een land door middel van economische sabotage, brengen sancties de burgerbevolking tot verarming en lijden en veroorzaken ze een ernstig tekort aan essentiële voorraden.

De VS hebben jarenlang de export en import van Venezuela gesaboteerd en hebben zich vooral gericht op een direct, huis-aan-huis, voedselbezorgingsprogramma, het CLAP-programma genaamd, dat de Venezolanen van voedsel berooft.

De valse aanklacht tegen Alex Saab, evenals soortgelijke zaken tegen de Noord-Koreaanse Mun Chol Myong en de Chinese Huawei-topman Meng Wanzhou, betreffen personen die zich bezighouden met volkomen legale internationale handel, niet met Amerikaanse handel. (thegrayzone.com, 27 april).

De zaak van Alex Saab heeft internationale publiciteit gekregen, vooral in de Afrikaanse en Venezolaanse nieuwsmedia, maar in de Amerikaanse bedrijfsmedia is er bijna geen aandacht voor geweest.

De zaak van Saab heeft gevolgen voor de 15 Afrikaanse landen die al onder Amerikaanse sancties staan. Het vindt weerklank in het door de VS gesanctioneerde Iran en in Venezuela, waar socialemediacampagnes en demonstraties de vrijlating van Saab hebben geëist.

Bron: https://solidaritycenter.ourpowerbase.net/civicrm/mailing/view?reset=1&id=746