Koopkrachtplakkaat

EnergieplakkaatC

173646265 10222054268599783 1356797931624160070 n

Delen van artikels

arton24443 65b40De vergadering van de ITUC General Council, 26-27 mei, bevestigde dat het 5e ITUC World Congress nu zal plaatsvinden van 17 - 22 november 2022 in Melbourne, Australië.

Het besluit om het congres van juli uit te stellen is genomen om te zorgen voor een zo hoog mogelijke fysieke deelname aan het evenement, met internationale COVID-19-reisbeperkingen die naar verwachting zullen voortduren tot 2022.

De Raad keurde het congresthema 'Een nieuw sociaal contract' goed, evenals het voorbereidingsproces voor de ontwikkeling van de conceptverklaring van het congres en andere belangrijke mijlpalen op weg naar het congres.

Aanvallen op arbeiders

De Raad ontving rapporten over aanvallen op de rechten van werknemers en de democratie van vakbondsleiders in verschillende landen, waaronder:

  • Wit-Rusland , waar de onderdrukking door het regime van Loekasjenko van vakbondsactiviteiten en pro-democratische activiteiten, waaronder het opsluiten van vakbondsleiders, voortduurt.
  • Colombia , waar de afgelopen vier weken tientallen vakbondsleiders en gemeenschapsleiders zijn vermoord toen de publieke oppositie tegen het beleid en de acties van de regering van president Duque toeneemt.
  • Hong Kong , waar de Chinese marionettenregering haar onderdrukking van de democratie heeft geïntensiveerd, onder meer door Lee Cheuk Yan, secretaris-generaal van de Hong Kong Confederation of Trade Unions, een tweede gevangenisstraf van 18 maanden te geven.
  • Myanmar , waar de aanhoudende moord- en repressiecampagne van de militaire junta zich ook specifiek richt op functionarissen van de aan het ITUC gelieerde Confederation of Trade Unions of Myanmar.
  • De Filippijnen , waar het brute bewind van president Duterte onder meer bestaat uit 'red tagging' van vakbondsleden voor moord.

De Raad beloofde solidariteitsacties ter ondersteuning van het werk van vakbonden in elk van de bovengenoemde plaatsen, evenals in Brazilië, India en Nigeria, waar vakbonden ook vooroplopen in de strijd om de rechten van werknemers en democratie te verdedigen tegen autoritaire regimes.

De Raad werd ook ingelicht door lokale vakbondsleden over de recente moorden en het geweld in Gaza, de Westelijke Jordaanoever en Israël . Hij beloofde de blijvende steun en solidariteit van het ITUC met het Palestijnse volk, en de dringende noodzaak van onderhandelingen om een ​​rechtvaardige en vreedzame tweestatenoplossing voor het conflict tot stand te brengen, in overeenstemming met de relevante resoluties van de VN-Veiligheidsraad.

Update van het Wereldcongres

De secretaris-generaal gaf een update over de voortgang bij de uitvoering van de besluiten van het 4e ITUC Wereldcongres en het werkplan dat in november tijdens de Algemene Raad is aangenomen.

Dit omvatte:

  • de lancering van de campagne 'Just Jobs' ;
  • campagne voeren voor universele toegang tot Covid-19-vaccins, tests, behandelingen en andere hulpmiddelen voor de volksgezondheid; en
  • vooruitgang bij het verwezenlijken van de doelstelling van universele sociale bescherming en andere sleutelelementen van de VN-agenda 2030.

De Raad werd geïnformeerd over activiteiten rond het nieuwe sociale contract , inclusief de vijf belangrijkste eisen van werknemers: banen, rechten, sociale bescherming en gelijkheid en inclusie. Verdere werkzaamheden aan een rechtvaardige transitie voor klimaatactie, het formaliseren van informeel werk en zorgvuldigheid in wereldwijde toeleveringsketens werden ook geschetst, samen met samenwerking met de Global Union Federations en TUAC via de Council of Global Unions. Er werden ook updates gegeven over de IAO, inclusief prioriteiten voor de Internationale Arbeidsconferentie van dit jaar en over de G7 en G20, evenals de WTO.

De Raad werd ook op de hoogte gebracht van nieuwe gezamenlijke Covid-19-richtlijnen van de IAO en de WHO , waarin het belang wordt benadrukt van de IAO-normen, de sociale dialoog en de betrokkenheid van de vakbonden bij preventie- en mitigatiemaatregelen op het werk.

Van elke regio zijn verslagen ontvangen, waaronder de positieve resultaten van de sociale top van de EU in Porto in mei .

Updates van de ITUC Women's Committee waren gericht op de effecten van de pandemie op vrouwen en migrerende werknemers, evenals op campagnes om gendergerelateerd geweld te stoppen en investeringen in zorg te verzekeren. De Jeugdcommissie besteedde ook aandacht aan de extreme gevolgen van de pandemie voor de werkgelegenheid voor jongeren.

Er werden geen nieuwe organisaties toegelaten tot het lidmaatschap van de ITUC en de Raad besloot de toetredingsaanvragen van vijf organisaties niet verder in overweging te nemen.

Source: https://www.ituc-csi.org/ituc-general-council-begins-2022-congress?lang=en#msdynttrid=X0dIPH2aQcF4HYl6uPYNcDVjDwjy8y8TacfuLbeGSNQ