Koopkrachtplakkaat

EnergieplakkaatC

173646265 10222054268599783 1356797931624160070 n

Delen van artikels

arton24541 21023De jaarlijkse Internationale Arbeidsconferentie (ILC) van de Internationale Arbeidsorganisatie (IAO) is afgesloten met de goedkeuring van een krachtig en coherent antwoord op de verwoestende gevolgen van de COVID-19-pandemie.

 

Het plan, dat werd aangenomen met de unanieme steun van vertegenwoordigers van de regering, vakbonden en werkgevers, versnelt de uitvoering van de 100- jarige verklaring van de IAO .

Sharan Burrow, algemeen secretaris van de ITUC, zei: “Dit plan brengt het nieuwe sociale contract in werking met de basis, voor alle werknemers, van werknemersrechten, gezondheid en veiligheid op het werk, fatsoenlijke minimumlonen en maximale werkuren.

“Het komt tegemoet aan de vijf eisen van de werknemers voor het scheppen van banen, met name voor het milieu, rechten, universele sociale bescherming, gelijkheid en inclusie. Het roept op tot fiscaal, monetair en handels- en investeringsbeleid dat werkt voor mensen, wat van cruciaal belang is, gezien het abnormaal falen van bezuinigingen om de wereldwijde financiële crisis iets meer dan tien jaar geleden aan te pakken. Ook de ketenverantwoordelijkheden van multinationale ondernemingen komen in het plan aan de orde.

“Bovendien is de sterke inzet voor universele toegang tot vaccins, tests en behandelingen welkom, samen met de behoefte aan industrieel beleid. Deze en andere belangrijke elementen van de oproep tot actie vormen de basis voor herstel en veerkracht terwijl we de gevolgen van de pandemie aanpakken en proberen deze onder controle te krijgen.”

Universele sociale bescherming

Een belangrijke kans om deze agenda naar voren te schuiven is de bijeenroeping van een groot internationaal beleidsforum met andere multilaterale instellingen.

De vraag naar universele sociale bescherming werd versterkt in de resolutie over sociale zekerheid . Belangrijke elementen in die resolutie zijn onder meer:

  • de leidende rol van de IAO in het internationale systeem inzake sociale bescherming;
  • sociale bescherming als cruciale factor voor herstel en weerbaarheid tegen toekomstige crises;
  • de noodzaak van meer internationale solidariteit bij de financiering van sociale bescherming en de betrokkenheid van de IAO bij het initiëren en opzetten van een mondiaal fonds voor sociale bescherming ;
  • dekking van alle werknemers in de formele en informele sectoren, en meer actie om informeel werk te formaliseren.

De Conferentiecommissie voor de toepassing van normen besprak manieren om werkgelegenheid en fatsoenlijk werk te bevorderen en nam krachtige conclusies aan over verschillende landen waar de rechten van werknemers worden bedreigd, waaronder Wit-Rusland, Honduras, Hong Kong en Zimbabwe. Ook over 15 andere landen werden goede conclusies aangenomen.

Wit-Rusland en Myanmar

De Wit-Russische regering bedreigde openlijk het ITUC-filiaal BKDP en beweerde dat de kwesties waarover werd gedebatteerd buiten de reikwijdte van de IAO vielen. Werkgevers in die commissie zetten hun inspanningen voort om het stakingsrecht en collectieve onderhandelingen te ondermijnen.

Er was een krachtige resolutie over Myanmar, waarin werd opgeroepen tot herstel van de democratie en burgerregering en een einde te maken aan de gewelddadige aanvallen van de militaire junta op degenen die zich ertegen verzetten. De conferentie weigerde ook de benoemde vertegenwoordigers van de junta te accrediteren.

“Deze conferentie onderstreepte de waarde van de sociale dialoog en de kracht van de unieke tripartiete structuur van de IAO. Het plaatst ook de IAO in het middelpunt en leidt multilaterale actie tegen de pandemie. Elke verzwakking van collectieve onderhandelingen en vrijheid van vereniging, inclusief het stakingsrecht, zou de IAO zelf verzwakken. We kijken uit naar constructieve discussies met werkgevers over deze en andere belangrijke kwesties”, aldus Sharan Burrow.

In november en december zullen nog twee andere onderdelen van de ILC plaatsvinden, met thematische discussies over ongelijkheden en de wereld van werk, vaardigheden en levenslang leren.

Bron: https://www.ituc-csi.org/ilo-conference-2021?lang=en#msdynttrid=nexLfGpWNTvYhYxRM2Gf7wBnXJ3wrPsq50Qp6tNAzuk