Koopkrachtplakkaat

EnergieplakkaatC

173646265 10222054268599783 1356797931624160070 n

Delen van artikels

Brussel, 22 juni 2021. De Algemene Raad van het ACV keurde vandaag het ontwerp van sociaal akkoord goed met 58,68 %. Uit dit resultaat blijkt duidelijk dat het akkoord zoet én zuur bevat.


De Algemene Raad evalueert de eerste verhoging van de minimumlonen sinds 2008 positief. Vanaf 1 april 2022 komt er één interprofessioneel minimumloon van 1.702 euro, in plaats van de huidige drie bedragen (gebonden aan leeftijd en anciënniteit). Dat bedrag wordt later in twee stappen opgetrokken tot 1.772 euro, los van de indexeringen die er bovenop komen. Voor het laagste minimumloon gaat het in de eerste stap om een brutoverhoging van 76,28 euro waar netto 90% of 68,6 euro van overblijft. In de twee volgende stappen komt er 50 euro netto bovenop voor allen. Deze verhogingen bieden mensen met de laagste lonen, met weinig of geen andere voordelen en vaak met de zwaarste jobs, betere financiële vooruitzichten. En zal ook voor meer opwaartse druk zorgen voor de lonen net boven het minimumloon.

Ook de verruimde mogelijkheden voor landingsbanen, zowel viervijfden als halftijds vanaf 55, geven mensen meer perspectief om op een aangepaste en dragelijke manier aan de slag te blijven. Er is ook een akkoord om de afwijkende SWT-regelingen (40 jaar loopbaan, bouw, zware arbeidstijdregelingen, bedrijven in moeilijkheden en herstructurering) op 60 te houden, met nog wel een afwijking op 58 jaar voor het zogenaamde medische SWT. Binnen het ACV leeft het ’55-60-65’ plan al een tijd: op je 55ste minder werken, op 60 de mogelijkheid om vervroegd uit te treden en vanaf 65 met wettelijk pensioen. Dit akkoord realiseert alvast de eerste twee fasen van dit plan.

De Algemene Raad van het ACV betreurt wel de uitbreiding van de overurenregelging die voor veel mensen zal neerkomen op een arbeidstijdsverlenging. Heel wat mensen zijn tijdens de corona-epidemie in zeer moeilijke omstandigheden blijven werken. Ze hebben zich zeer flexibel opgesteld, ondanks de moeilijkheden om werk en gezin te combineren. Daarvoor worden ze nu beloond met... nog meer overuren, zonder overloontoeslag of recuperatierust. Dat is zeer zuur.

Het ACV blijft zich ook verzetten tegen de loonnormwet. Want het insnoeren van het vrije loonoverleg met sjoemelsoftware, hing als een zeer donkere schaduw boven deze overlegronde. En blijft dat doen als de loonnormwet niet wordt aangepast. Sociale partners en politieke partijen die weigeren om dit in te zien, zetten de welvaart, het welzijn en de stabiliteit van dit land onder onhoudbare druk.