Koopkrachtplakkaat

EnergieplakkaatC

173646265 10222054268599783 1356797931624160070 n

Delen van artikels

4262 3187"Net als het virus verstikt en doodt de blokkade en moet het stoppen."
Bruno Rodriguez, Cubaanse minister van Buitenlandse Zaken

De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties (AVVN) heeft opnieuw met een overweldigende meerderheid voor Cuba's resolutie gestemd waarin het einde van de Amerikaanse blokkade wordt geëist. In een krachtige blijk van steun voor het eiland stemden 184 landen voor en slechts 2 tegen (VS en Israël), terwijl 3 landen zich onthielden (Brazilië, Colombia en Oekraïne).

Dit was de 29e stemming over de blokkade, maar de eerste onder het bestuur van Joe Biden. Hoewel de Amerikaanse president zei dat hij enkele van de 240 nieuwe sancties en maatregelen die Donald Trump tegen Cuba had ingevoerd, ongedaan zou maken, is er sinds zijn verkiezing in januari 2021 geen verandering in het beleid geweest.

In een bijgewerkt rapport aan de Verenigde Naties over de impact van Amerikaanse sancties in april-december 2020 tijdens de COVID-19-pandemie, zei Cuba dat de intensivering van de blokkade gedurende deze tijd het eiland dwong “te vechten tegen de meest verschrikkelijke pandemie in decennia en tegen het langste en allesomvattende systeem van dwangmaatregelen ooit. Er is geen rechtvaardiging voor zo'n gigantische wreedheid."

De kosten van de Amerikaanse blokkade tegen Cuba sinds de instelling ervan bijna zes decennia geleden bedragen meer dan 147,8 miljard dollar (of $ 1,3 biljoen als rekening wordt gehouden met de waardevermindering van de dollar ten opzichte van de goudprijs op de internationale markt). Alleen al tussen april en december 2020 kostte het de Cubaanse economie meer dan 3,5 miljard dollar. Gedurende deze tijd heeft de Amerikaanse regering opzettelijk een levering van medische apparatuur en persoonlijke beschermingsmiddelen geblokkeerd om COVID-19 te helpen bestrijden.

Bij de Verenigde Naties stonden vandaag provincies in de rij om zich uit te spreken tegen het Amerikaanse beleid en solidair te zijn met Cuba, waarbij ze herhaaldelijk de escalatie van sancties veroordeelden tijdens de COVID-19-pandemie, die een verwoestende impact had op het land.

"De VS gebruiken de blokkade als oorlogswapen en collectieve bestraffing van een volk... Het is een misdaad die ons allemaal treft, want het is een ontkenning van ons recht op nationale soevereiniteit", zei de Venezolaanse vertegenwoordiger.

De Vietnamese vertegenwoordiger zei dat de blokkade in strijd was met het internationaal recht, het handvest van de Verenigde Naties en de meest onrechtvaardige en langste blokkade was die in de moderne geschiedenis tegen een land is aangericht. "Het beleid is niet te rechtvaardigen", zeiden ze.

Namens de CARICOM-landen zei de Haïtiaanse vertegenwoordiger dat ondanks dat de VN elk jaar tegen de blokkade stemt, het Cubaanse volk nog steeds de gevolgen van de blokkade ondervindt: “CARICOM roept op tot een onmiddellijke en onvoorwaardelijke beëindiging van de blokkade. We beschouwen de opheffing van het embargo als een voorwaarde voor een zinvolle normalisering van de betrekkingen tussen de twee landen.”

Ondanks de blokkade bood Cuba medische hulp tijdens de blokkade, en de Haïtiaanse afgevaardigde nam nota van de artsen die naar Haïti waren gestuurd en bedankte Cuba voor dit 'broederlijke gebaar van solidariteit en samenwerking'.

China vertelde de bijeenkomst dat "pesten door de VS uiteindelijk averechts zal werken" en Bolivia beschreef het als "een daad van genocide en van economische oorlogsvoering".

De Zuid-Afrikaanse vertegenwoordiger herinnerde aan Cuba's bijdrage aan het beëindigen van de apartheid in hun land en zei: “Cuba's solidariteit en internationalisme is een inspiratie voor de mensheid. Ondanks de obstakels die het tegenkomt, toont het een enorme veerkracht. Je kunt je alleen maar voorstellen wat dit kleine land nog meer zou kunnen bereiken als het zijn volledige potentieel zou kunnen waarmaken en zich zou kunnen ontwikkelen.”

“Ongerechtvaardigd, illegaal en onwettig in het begin, en zes decennia later is dit nog steeds waar. Het is een anachronistisch beleid van confrontatie en isolatie', zei de vertegenwoordiger van St. Vincent en de Grenadines. "Na kleine maar significante vooruitgang onder Obama is de blokkade geleidelijk en systematisch geïntensiveerd", zei ze.

Veel vertegenwoordigers benadrukten ook hoe het beleid Cuba in de weg stond om de VN-doelstellingen voor duurzame ontwikkeling te realiseren.

Na meer dan twintig bijdragen van regionale blokken en landen die ter ondersteuning van Cuba spraken, sprak Bruno Rodriguez, de Cubaanse minister van Buitenlandse Zaken, de bijeenkomst toe.

“In 2020 werd Cuba, net als de rest van de wereld, geconfronteerd met de buitengewone uitdagingen van de Covid-19-pandemie. De regering van de Verenigde Staten gebruikte het virus als bondgenoot in haar meedogenloze onconventionele oorlog”, zei hij.

De overgrote meerderheid van het Amerikaanse volk steunt de opheffing van de blokkade en hun vrijheid om naar het eiland te reizen, zei hij. Hij beschreef de tekorten waarmee Cuba momenteel wordt geconfronteerd, met mensen die gedwongen worden in de rij te staan ​​voor voedsel en winkelschappen die leeg zijn "ondanks een enorme inspanning van de Cubaanse regering", en hekelde de schade veroorzaakt door de Amerikaanse maatregel als een "opzettelijk doel van de VS". om het Cubaanse volk als geheel te straffen. Het is een massale, flagrante en systematische ontkenning van de mensenrechten van het Cubaanse volk.”

"Het is legaal noch ethisch voor een machtig land om een ​​klein land decennialang te onderwerpen aan onophoudelijke economische oorlogvoering om het een vreemd politiek systeem en een door het land ontworpen regering op te leggen", zei hij. “Net als het virus verstikt en doodt de blokkade en moet het stoppen.”

De stemming van de Verenigde Naties toont eens te meer aan dat de VS geïsoleerd is in hun wrede en wraakzuchtige beleid jegens Cuba. De wereld heeft gesproken, nu is het tijd voor solidariteitsactivisten om de Amerikaanse regering en het Congres te laten luisteren, en voor hen om de blokkade te beëindigen en het Cubaanse volk toegang te geven tot de medicijnen en apparatuur die ze nodig hebben om de pandemie van het coronavirus te bestrijden.

De blokkade doorbreken – Reacties op de VN-stemming
Bezoek ons ​​op 30 juni live vanuit New York om de resultaten van de laatste stemming van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties te bespreken met Ana Silvia Rodríguez, Cuba's plaatsvervangend permanent vertegenwoordiger bij de VN.
Registreer vandaag

4262 3188

Bron: https://cuba-solidarity.org.uk/news/article/4262/us-isolated-at-un-blockade-vote-184-v-2?utm_source=phplist344&utm_medium=email&utm_content=HTML&utm_campaign=US+isolated+as+world+says+no+to+the+blockade+in+UN+vote