Koopkrachtplakkaat

EnergieplakkaatC

173646265 10222054268599783 1356797931624160070 n

Delen van artikels

In een artikel dat vandaag in Le Soir is verschenen, roept de werkgeversfederatie van de handel op tot méér inspanningen om e-commerce in België uit te breiden. Via een plan dat twaalf voorstellen bevat, wil Comeos de digitale turbo inschakelen voor de Belgische handel. Met in het vooruitzicht de creatie van 22.500 extra banen tegen 2025. Blijft de vraag of die belofte hard kan worden gemaakt. Dergelijke uitlatingen in de pers komen er niet zomaar de dag na de goedkeuring van de inhoud van de interprofessionele onderhandelingen: ze zijn duidelijk bedoeld om de arbeidsvoorwaarden in de handelssector onder druk te zetten. Comeos trekt namelijk opnieuw ten aanval door uitdrukkelijk op te roepen om de wetgeving over nachtarbeid te herzien.

We weten dat online-aankopen enorm zijn toegenomen door de coronacrisis. E-commerce was vroeger al in volle opmars, maar de pandemie heeft die groei nog versterkt. Met als resultaat een echte “boom” van de verkoop voor webshops van grote spelers als Amazon of Alibaba. Als vakorganisatie herhalen wij al jaren dat e-commerce in België cruciaal is voor de toekomst van de sector en ontegensprekelijk zal blijven groeien. We moeten hier dus rekening mee houden en over nadenken.

Inhoudelijk merken we dus geen “breaking news” in de verklaringen van Comeos over het belang van e-commerce in de toekomst. En ook niets nieuws over de verborgen agenda achter dit door Comeos voorgestelde plan: de wetgeving over nacht- en zondagswerk herzien. In de praktijk willen ze deze vorm van werken “regulariseren” en vooral goedkoper maken. De droom van Comeos is 24/7 werken! Comeos heeft het ook over het herdenken van de arbeidsorganisatie per bedrijf zonder telkens met sector-cao’s te moeten werken en over het verlagen van de lasten op gemiddelde en lage lonen. Flexibiliteit, flexibiliteit, flexibiliteit en het sectoraal niveau negeren...

De keuze om zijn hart te luchten in de pers de dag na het afsluiten van de interprofessionele onderhandelingen (waar de organisatie van nacht-/zondagswerk geen deel meer van uitmaakt) is strategisch. Opnieuw toont Comeos zijn minachting voor het sociaal overleg. De BBTK klaagt deze houding aan. E-commerce, arbeidsorganisatie, nacht- en zondagswerk zijn materies die met de vakorganisaties besproken moeten worden op sectoraal vlak. Behalve e-commerce zijn het de toekomst van de ganse sector en de situatie van de werknemers die aan bod moeten komen. Het is nu al meer dan twee jaar geleden dat er een rondetafel moest worden gehouden tussen de werkgevers- en werknemersvertegenwoordigers. Sindsdien hebben wij onafgebroken gevraagd dat over al die thema’s en over de toekomst van de handel opnieuw met Comeos gesproken zou worden.

Dames en heren werkgevers van de handel, in plaats van in de pers uit te weiden over jullie strategisch plan voor de handel, verzoeken wij jullie om daarentegen te praten met de belangrijkste gesprekspartners in deze materie: de werknemersvertegenwoordigers.

Bron: https://mailchi.mp/setca-fgtb.be/comeos-en-wanneer-gaan-we-het-hebben-over-de-toekomst-van-de-sector?e=7cf0e8f35a