Koopkrachtplakkaat

EnergieplakkaatC

173646265 10222054268599783 1356797931624160070 n

Delen van artikels

23/06/2021

Werkgevers die software gebruiken om elke beweging van werknemers te volgen, zullen waarschijnlijk in strijd zijn met de EU-privacywetten, waarschuwen vakbonden vandaag terwijl ze een nieuw rapport lanceren over kunstmatige intelligentie op het werk.

Het gebruik van bewakingsprogramma's waarmee het management elke muisbeweging en toetsenbordaanslag van hun werknemers kan volgen - of zelfs toegang kan krijgen tot hun webcam en microfoon - is tijdens de opsluiting toegenomen.

Vakbonden hebben ten minste 11 websites geïdentificeerd die bedrijven software aanbieden die hen "totale controle over de computers van werknemers" of een "over-the-shoulder-weergave van de pc van uw werknemers geeft, waar ter wereld ze ook werken".

Alle geadverteerde software is in strijd met de algemene gegevensbeschermingsregelgeving van de EU, waardoor alle Europese bedrijven die hun diensten gebruiken, blootstaan ​​aan een juridische uitdaging die ze waarschijnlijk zullen verliezen.

Maar de situatie dreigt te worden verergerd door zwakke voorstellen voor EU-wetgeving over AI die het gebruik ervan door werkgevers en de gevolgen voor de rechten van werknemers niet naar behoren aanpakt. De ontwerpwetgeving identificeert sommige elementen van werkgelegenheid als een "hoog risico" gebruik van AI, maar de verkoop en het gebruik van dergelijke "hoog risico" AI-systemen zijn toegestaan ​​als ze voldoen aan een beoordeling op basis van interne controlecontroles, waardoor er effectief een systeem ontstaat van zelfevaluatie.

Het rapport van vandaag van het Europees Vakbondsinstituut (ETUI) waarschuwt dat deze aanpak de voorkeur geeft aan technologieaanbieders, terwijl de prioriteit van deze verordening had moeten zijn de bescherming van EU-burgers en de rechten van werknemers.

Het Europees Verbond van Vakverenigingen (EVV) heeft de leden van het Europees Parlement schriftelijk verzocht om de onevenwichtigheid tussen de belangen van bedrijven en werknemers in de voorstellen van de Europese Commissie te corrigeren, en houdt vandaag een onlinevergadering met de Europese Commissie en het Europees Parlement om haar zorgen te bespreken .

EVV confederaal secretaris Isabelle Schömann zei:

“Sinds de opsluiting is een groeiend aantal bedrijven begonnen met het gebruik van onethische en waarschijnlijk illegale bewakingssoftware. Maar vakbonden hebben een boodschap voor grote broerbedrijven: we houden je in de gaten. Orwelliaans toezicht op werknemers, zonder hun medeweten en toestemming, is in strijd met de EU-privacywetgeving en fundamentele democratische EU-waarden en -beginselen. De weg vooruit: betrek vakbonden om vorm te geven aan een duurzame en maatschappelijk verantwoorde digitale transitie op het werk”.

"Het opdringerige gebruik van AI om elke beweging van mensen die vanuit huis werken te monitoren, is een duidelijk voorbeeld van waarom de EU in de toekomst strenge regels nodig heeft voor het gebruik van AI op de arbeidsmarkt".

“Het ontwerpvoorstel van de Commissie opent de deur naar verder misbruik van AI door werkgevers ten koste van de mensenrechten en de rechten van werknemers. Het is absoluut noodzakelijk dat Europarlementariërs de tests versterken waaraan werkgevers moeten voldoen voordat ze AI gebruiken, inclusief overleg met werknemers via hun vakbond."

ETUI senior onderzoeker, Aída Ponce Del Castillo, auteur van het rapport dat vandaag wordt gelanceerd, zei:

“Ik ben van mening dat bewakingssoftware, indien geïmplementeerd zonder de nodige zorg voor de AVG en nationale privacywetten, functies biedt die de rechten van individuen belemmeren.

“De EU-wetgeving vereist transparantie en verantwoordingsplicht om werknemers te controleren. Met de toename van telewerken is een groeiend aantal bedrijven mogelijk begonnen met het gebruik van intrusieve bewakingssoftware en sommigen hebben het risico genomen om dit te doen zonder werknemers te raadplegen. Er is een grote kans dat het gebruik van dergelijke software in strijd met de EU-privacywetgeving wordt bevonden als werknemers deze voor de rechtbank zouden aanvechten.

“Werk moet gebaseerd zijn op vertrouwen tussen een individu en een werkgever. Het moet een wederzijds voordelige relatie zijn. Spioneren, elke minuut van iemands leven op het werk volgen, welke website ze bezoeken, wat ze wel en niet doen, is niet hoe een dergelijke relatie kan worden opgebouwd. Afgezien van de juridische overwegingen, gaat dit over het soort wereld waarin we willen leven.”

Opmerkingen:

ETUI-rapport: De AI-verordening: het invoeren van een AI-regelgevingswinter? https://www.etui.org/publications/ai-regulation-entering-ai-regulatory-winter

EVV-resolutie over de Europese strategieën voor kunstmatige intelligentie en data

Voorbeelden van bewakingssoftware

Isaak

“ Omdat het algemene antwoord op de bovenstaande vraag nee is, en enquêtes niet altijd kunnen worden gebruikt voor volledige transparantie, hebben we Isaak gecreëerd, een AI die de klok rond werkt om u de nodige informatie te bieden om het welzijn in uw bedrijf te transformeren, zonder elke handmatige invoer vereist ”

https://blog.statustoday.com/isaak-helping-managers-transform-workplace-wellbeing-by-going-beyond-engagement-surveys-b123c2254f87

Time Doctor “Slimme werknemer time tracker”

Claim: " Screenshots van werknemersmonitors kunnen worden gemaakt op elk tijdsinterval dat u opgeeft (of uitgeschakeld). Controleer precies wat uw team doet en hoe. Identificeer tijdverspilling, afleiding en inefficiënties.

Screenshots worden alleen gemaakt wanneer teamleden aangeven dat ze eraan werken om privacykwesties weg te nemen .”

“ Werknemers krijgen pop-upmeldingen als ze te lang inactief zijn, of als ze afdwalen naar een niet-werk-app of website. Een bezoek aan Reddit wordt onderbroken door een pop-up met de vraag "Are you still working? "

https://www.timedoctor.com/

ActivTrack

Claim: “ Houd de beschikbaarheid en betrokkenheid van uw team in realtime in de gaten op de moderne werkplek - hybride en op afstand. Check je teams in zonder ze te onderbreken wanneer ze “in the flow” zijn .”

https://www.activtrak.com/solutions/employee-productivity/

Bron: https://mailchi.mp/etuc/growing-ai-surveillance-of-workers-likely-illegal?e=cb8f55dddf