Koopkrachtplakkaat

EnergieplakkaatC

173646265 10222054268599783 1356797931624160070 n

Delen van artikels

Naarmate ons milieubewustzijn groeit, realiseren we ons dat alledaagse producten grote schade kunnen aanrichten. Dit is onder meer het geval voor zonnebrandcrème, die schadelijk is voor de biodiversiteit in de oceaan. Een onzichtbare bedreiging voor koralen, dolfijnen en vissen, die elke zomer op grote schaal opduikt. Het goede nieuws is dat onze oceaanexperte, Sarah Vanden Eede, een aantal tips op een rijtje zet om jezelf te beschermen tegen zonnebrand en de oceaan tegen de schadelijke impact van zonnebrandcrème.

De aangename geur van zonnebrandcrème die het begin van de vakantie inluidt, is een valstrik. In de tijd nodig om deze eerste zin te lezen, werd er al acht liter zonnebrandcrème in de oceaan gedumpt. Op één jaar tijd is dat 25 000 ton zonnebrandcrème. Zijn onschuldig ogende witte kleur verbergt een soms duizelingwekkende lijst van ingrediënten, de ene schadelijker dan de andere, zowel voor je huid als voor de oceaan.

We weten allemaal dat de oceaan onder druk staat. Koralen, die 25% van het onderwaterleven in de wereld herbergen, zouden tegen 2050 verdwenen kunnen zijn. De schuld van de klimaatverandering, overbevissing … maar ook van vervuiling, waarvan zonnebrandcrème één van de hoofdrolspelers is.

Eerste probleem: schadelijke chemische ingrediënten
De dunne, olieachtige laag die op het wateroppervlak blijft drijven, veroorzaakt grote schade aan het milieu. ‘Verschillende ingrediënten die vaak in zonnebrandcrèmes worden gebruikt, zoals oxybenzon en octinoxaat, zijn schadelijk voor het zeeleven. Deze chemicaliën zijn dodelijk voor koralen en zorgen ervoor dat ze verkleuren. Ze kunnen ook hun DNA beschadigen, wat leidt tot groeistoornissen … En onvermijdelijk schaadt het de hele biodiversiteit die voor zijn voortbestaan afhankelijk is van koralen’, legt
Sarah Vanden Eede, onze oceaanexperte, uit.

Naast koralen, waarvan de toekomst zorgwekkender is dan ooit, kan zonnebrandcrème ook een negatieve invloed uitoefenen op bepaalde soorten vissen, algen, zee-egels en schaaldieren.
Medium WW2139756

Tweede probleem: microplastics
Microplastics, die in grote hoeveelheden worden aangetroffen in conventionele zonnebrandcrèmes, zijn zeer problematisch voor het zeeleven. ‘Microplastics worden door bijvoorbeeld plankton aanzien als voedsel. Het hoopt zich op in hun organisme, en naarmate je hoger in de voedselketen komt, tref je ook steeds hogere concentraties aan in roofvissen,’ zegt Sarah Vanden Eede. De vissen die op onze borden belanden, bevatten soms microplastics. De cirkel is rond, eet smakelijk.

Maar dit sombere scenario hoeven we niet te volgen. Door een paar eenvoudige tips toe te passen, bespaar je het zeeleven, dat essentieel is voor ons voortbestaan, veel problemen.
Medium WW2139758

Vijf tips voor een oceaanvriendelijke zomer

1. KIES EEN GECERTIFICEERDE BIOLOGISCHE ZONNEBRANDCRÈME

Door biologische zonnebrandcrème te gebruiken, vermijd je schadelijke ingrediënten, en nog meer als er ook een label op staat dat het respect voor de oceaan garandeert. En pas op: zelfs zonnebrandcrèmes voor babies garanderen op geen enkele manier de kwaliteit van de crème.

2. VERMIJD SCHADELIJKE INGREDIËNTEN
Verschillende ingrediënten in conventionele zonnebrandcrèmes vormen een probleem. Vermijd in het bijzonder elk product dat oxybenzon of octinoxaat bevat.

3. ZEG NEE TEGEN MICROPLASTICS
Microplastics zijn per definitie moeilijk op te sporen. Controleer hier of uw product al dan niet microplastics bevat.

4. WACHT MINSTENS DERTIG MINUTEN VOOR JE IN HET WATER GAAT
Geef de crème de tijd om in je huid te dringen om te voorkomen dat deze de oceaan en de ecosystemen die ze herbergt, vervuilt.

5. BESCHERM JEZELF
Het zijn vaak de meest voor de hand liggende tips die we vergeten toe te passen: draag waar mogelijk kledij, een hoed, een zonnebril en vermijd blootstelling aan de zon tijdens de heetste uren.

Tot slot als bonus: praat erover. Alleen door de groeiende bewustwording van de negatieve impact van zonnebrandcrème, kunnen we het tij keren.

Bron: https://wwf.be/nl/actualiteit/zonnebrandcreme-die-het-leven-de-oceaan-niet-schaadt?utm_campaign=newsletter_july21_NL&utm_medium=email&utm_source=MagNews