Koopkrachtplakkaat

EnergieplakkaatC

173646265 10222054268599783 1356797931624160070 n

Delen van artikels

De ECB besliste gisteren eindelijk om klimaat op te nemen als strategische doelstelling in haar monetair beleid. Dat werd hoog tijd, want de impact die de centrale bank op het klimaat heeft is enorm. Academici en NGO’s richten hun pijlen al jaren op de ecologische impact van centrale banken. De roep vanuit het middenveld om een proactieve, groene ECB klinkt steeds luider. Ook FairFin publiceerde onlangs een longread waar we de klimaatimpact van het ECB onder de loep nemen en lanceerde een petitie om te eisen dat de centrale bank haar beleid aanpast. Geen evidentie, want de ECB is een zeer ondemocratische en ontoegankelijke instelling.

Dit thema binnen krijgen is dus een vooruitgang op zich, en toont dat zelfs de machtige ECB eisen van onderuit niet zomaar kan negeren. Maar de ECB legde de lat voor zichzelf laag. Wat de concrete impact van de veranderingen zal zijn op de programma’s van de ECB blijft vaag. Bovendien is het nog enkele jaren wachten voor het nieuwe beleid van kracht is.

Het enige dat echt duidelijk is, is dat de ECB op een of andere manier rekening zal houden met de klimaatcrisis. Ook zullen bedrijven in de toekomst moeten voldoen aan de nieuwe transparantie-eisen over milieu-impact om hun obligaties te laten opkopen door de ECB of te laten aanvaarden als onderpand voor leningen. De ECB geeft wel zelf aan dat die transparantie-eisen ten vroegste in 2023 van kracht zal zijn, aangezien dit wetgevende veranderingen vereist op een Europees niveau. Afhankelijk van hoe dit Europees wetgevend proces verloopt, kan het zelfs tot 2024 duren voor de ECB bijkomende voorwaarden kan opleggen.

Lees het volledig artikel - klik hier -