Fossiele brandstoffen moeten plaatsruimen voor hernieuwbare energie, zoveel is zeker. Maar niet iedereen kan zonnepanelen op het dak leggen of een windmolen in de tuin planten. Hoe kan elke burger dan op hernieuwbare energie overschakelen? Via energiegemeenschappen, bijvoorbeeld.
Energiegemeenschappen brengen mensen samen: burgers, kmo’s, organisaties en lokale besturen die groene energie produceren enerzijds, en buurtbewoners die geen toegang hebben tot hernieuwbare energie anderzijds. Zo verkopen eigenaars van zonnepanelen hun stroomoverschotten bijvoorbeeld aan hun buren. Of een hele wijk investeert samen in een collectieve batterij. Er zijn heel wat vormen van energiegemeenschappen mogelijk.
De Vlaamse regering werkt volop aan het wettelijk kader dat van energiegemeenschappen een win-winmatch maakt voor alle partijen. Dit najaar moet dat kader klaar zijn, dus dit is hét moment om alles te leren over energiegemeenschappen. Tijdens het volgende gratis webinar van ons event Connect2Change, op 23 september.
Meer in fo en inschrijven - klik hier -