Koopkrachtplakkaat

EnergieplakkaatC

173646265 10222054268599783 1356797931624160070 n

Delen van artikels

arton24813 5c2e7
De ITUC prees het besluit van de president van Kirgizië, Sadyr Japarov, om een ​​veto uit te spreken over een nieuwe wet op vakbonden.


De wet is opgesteld door het parlement zonder goed overleg met vakbonden, bevoegde overheidsfunctionarissen of de expertise van de Internationale Arbeidsorganisatie (IAO).

Het is grotendeels in tegenspraak met de grondwet en de fundamentele arbeidsnormen van het land, waaronder de IAO-conventies 87 en 98 over vrijheid van vereniging, vrijheid van organisatie en het recht op collectieve onderhandelingen. Het zou met name een vakbondsmonopolie van de Federatie van Vakbonden van Kirgizië hebben ingesteld en alle vakbonden onder haar controle hebben gebracht.

ITUC-secretaris-generaal Sharan Burrow zei: “Dit is goed nieuws en we verwelkomen de verstandige beslissing van president Japarov. Deze wet kon niet blijven bestaan, omdat ze vol problemen zit. Dit is de derde keer in twee jaar dat we de president van Kirgizië hebben moeten vragen om een ​​veto uit te spreken over een ontwerp van anti-arbeiderswet, en het is tijd om verder te gaan.

“De wetgevers in Kirgizië moeten de expertise van hun vakbonden en de IAO gebruiken om te helpen bij elk wetgevingsproces om de arbeidsverhoudingen te reguleren. Dit zal het beste resultaat opleveren voor de werkende mensen in het land.”

Het land is een nieuwkomer in de ITUC Global Rights Index 2021, met een score van 4: Systematische schendingen van rechten zowel in de wet als in de praktijk .

Bron: https://www.ituc-csi.org/kyrgyzstan-ituc-welcomes-veto?msdynttrid=3jZoFKHmBfNOlpRkQH9HF76JZfJPRfpguThSOEozExc&lang=en