Koopkrachtplakkaat

EnergieplakkaatC

173646265 10222054268599783 1356797931624160070 n

Delen van artikels

Tijdens de coronapandemie werd de lerarenkamer een gevaarlijke werkplek. Het risico op besmettingen daar was en is groot. “COC wil ervoor zorgen dat het personeel met een gerust gemoed kan terugkeren naar het kloppende hart van de school. De lerarenkamer moet opnieuw de veilige habitat kunnen worden dat ze was voor de pandemie”, zegt Koen Van Kerkhoven, secretaris-generaal van COC. “Daarom lanceren we ons project ‘operatie propere lerarenkamer’. Met het paarse uv C-licht vernietigen we de structuren van virussen en bacteriën.”

Om de kans op besmetting maximaal te verkleinen gaat COC, in samenwerking met een gespecialiseerd bedrijf, de lerarenkamer van een aantal scholen (één in elke Vlaamse provincie) voorzien van twee complementaire systemen met hun eigen doelstelling: een om lucht te zuiveren en een om lucht te desinfecteren..

Dat systeem komt niet in de plaats van de bestaande maatregelen, maar vult de natuurlijke ventilatie aan. Koen Van Kerkhoven: “Ramen kunnen meestal niet altijd open blijven staan (als dat al mogelijk is) en de lucht die door de ramen naar binnenkomt is ook niet altijd even gezond. In de vijf scholen komen toestellen die de lucht reinigen met een HEPA-filter. De combinatie met de natuurlijke ventilatie zal de opgebouwde CO2 sneller doen verdwijnen.”

Er komen in die vijf scholen daarnaast ook toestellen die de lucht in de lerarenkamer ontsmetten. Die toestellen maken gebruik van uv C-straling (paars licht). “Die technologie is al langer bekend, denk aan drinkwaterbehandeling, tandartspraktijken en operatiekwartieren, en sinds kort ook de metro van Londen, maar kende tot nog toe niet de omslag naar ‘dagelijkse ruimten’ waaronder de scholen.” De uv C-straling vernietigt de aanwezige bacteriën en virussen. De toestellen voldoen aan strenge veiligheidsvoorwaarden, want rechtstreekse blootstelling aan uv C-straling is schadelijk. “Alle apparatuur is geregistreerd bij de federale overheid en voldoet aan de strenge veiligheidsmaatregelen die geregeld zijn bij ministerieel besluit,” zegt Koen Van Kerkhoven. Het gaat over een gesloten systeem: de toestellen zuigen lucht die het personeel uitademt (aerosolen) aan, desinfecteren die lucht door haar aan gecontroleerde snelheid langs de uv C-lampen te laten passeren, en stoten propere en veilige lucht uit.

“COC wil met het project niet alleen de lerarenkamer teruggeven aan het personeel, maar wil directies en schoolbesturen ook aanmoedigen om te investeren in de technologie en wil tegelijkertijd het onderwijspersoneel sensibiliseren,” zegt Koen Van Kerkhoven. Het project voorziet daarom ook voortdurend metingen, onder andere een permanente meting van de hoeveelheid CO2 in de lerarenkamer. Zo kan het personeel de binnenluchtkwaliteit mee bewaken. “Bij ‘groen’ is alles in orde, bij ‘oranje’ en zeker bij ‘rood’ is het tijd om (nog) meer te ventileren of voor een aantal mensen om de kamer te verlaten. CO2 is immers een belangrijke indicator van het huidige coronavirus.”

COC wil met de metingen en bijbehorende rapporteringen ook ruimer informeren. Naast de meting van de hoeveelheid CO2, is er ook een meting van de theoretische hoeveelheid met uv C-straling behandelde lucht en van het aantal aerosolen. “Zij zijn de grootste oorzaak van de verspreiding van het huidige coronavirus. Aerosolen zijn quasi gewichtsloos en blijven gedurende uren rondzweven in de lucht. Hoe meer aerosolen er zijn, hoe groter de kans op een besmetting.”

Alle metingen worden in real-time via een netwerk gecentraliseerd waardoor het mogelijk wordt om op afstand permanent te monitoren.

“Die metingen gebeuren uiteraard op een wetenschappelijk verantwoorde manier”, laat Koen Van Kerkhoven weten. “We verzamelen data op basis van de metingen, maken een analyse en zullen ook aanbevelingen doen. Na minstens 30 dagen metingen, bezorgen we de scholen een rapport met daarin onder andere de theoretische kans op een besmetting, analyses en aanbevelingen.” De berekeningen van de theoretische kans op besmetting gebeurt op basis van de Wells-Riley vergelijking die rekening houdt met verschillende parameters.

Om te bepalen hoeveel toestellen er in de lerarenkamer moesten komen, waar die toestellen het best worden geplaatst en waar de meetapparatuur precies moet komen, maakte het gespecialiseerde bedrijf een LIDAR 3D-scan van de lerarenkamer. Op basis van die scan bepaalde het bedrijf wat de kritische plaatsen in de kamer zijn om er zeker van te zijn dat de lucht efficiënt wordt gereinigd en ontsmet en dat de metingen nauwkeurig kunnen gebeuren. “

Vanaf vandaag zijn de verschillende toestellen in de vijf scholen actief. Die scholen en hun preventieadviseurs krijgen een checklist om dagelijks op te volgen of de apparatuur nog naar behoren werkt en krijgen ook meldingen als er bijvoorbeeld een nieuwe filter nodig is, maar alle onderhoud gebeurt door het bedrijf. De scholen krijgen van COC verder ook nog een plantenbak met luchtreinigende planten om hun lerarenkamer mee op te fleuren.

“We hopen met deze actie van de lerarenkamer opnieuw ‘the place to be’ te maken, waar het personeel veilig en met een gerust gevoel kan werken en elkaar ontmoeten.”

Koen Van Kerkhoven Secretaris-generaal COC

DEELNEMENDE SCHOLEN en CONTACTGEGEVENS

ANTWERPEN
Sint-Michielscollege Brasschaat Kapelsesteenweg 72 – 2930 Brasschaat
Buiten een intense voorbereiding is de installatie van de apparatuur (UV-C, HEPA en meters)
eenvoudig”.

LIMBURG
Viio Tongeren
Sint-Truidersteenweg 17 – 3700 Tongeren

OOST-VLAANDEREN
GTI Beveren
Europalaan 1 – 9120 Beveren

VLAAMS-BRABANT
Paridaensinstituut Janseniusstraat 2 – 3000 Leuven
WEST-VLAANDEREN
Ter Groene Poorte Spoorwegstraat 14 – 8200 Brugge