Koopkrachtplakkaat

EnergieplakkaatC

173646265 10222054268599783 1356797931624160070 n

Delen van artikels

Tal van pakjesbedrijven buiten duizenden zelfstandige koeriers uit

Donderdag 16 september – Op vrijdag 17 september voeren ACV, ACV Puls én ACV Transcom actie tegen de wanpraktijken van tal van koerierbedrijven. Na zo’n 50 strafklachten van de arbeidsauditeur is het duidelijk dat dit moet stoppen. “Het gaat over duizenden chauffeurs die het statuut van zelfstandige hebben, hoewel er hoegenaamd geen sprake is van een zelfstandige activiteit. Dit illegaal ‘gebruik’ van zelfstandige chauffeurs bij GLS, PostNL en andere bedrijven is frauduleus,” zegt vakbondssecretaris Christof Valcke van het ACV.

De arbeidsauditeur van Mechelen diende tot op vandaag al 50 (!) strafklachten in tegen o.a. PostNL (zo’n 1500 chauffeurs) en GLS, twee grote koerierbedrijven. De bestuurders worden vervolgd omwille van inbreuken op de Belgische strafwet.

Sociale en arbeidsrechtelijke inbreuken
Zo oordeelt de auditeur dat PostNL en GLS een veel te lage ‘vergoeding’ betalen aan hun onderaannemers, en ze daardoor verantwoordelijk zijn voor de sociale en arbeidsrechtelijke inbreuken. “Door deze belachelijk lage ‘lonen’ die chauffeurs uitbetaald krijgen, wordt het zeer moeilijk om nog legaal te kunnen leven en functioneren, “ verduidelijkt Hans Elsen, vakbondssecretaris van het ACV.

GLS en PostNL, en nog tal van andere bedrijven, maakt op illegale wijze gebruik/misbruik van hun zelfstandige chauffeurs. “Die chauffeurs zijn in principe ook geen zelfstandigen, want PostNL en GLS treden op als feitelijke werkgever,” aldus nog Hans Elsen.

Wetgeving moet duidelijk worden
“We willen een duidelijk signaal. De wetgeving rond zelfstandigen/werknemers moet zo snel mogelijk verduidelijkt worden. Want niet alleen bij PostNL en GLS spelen deze praktijken zich af. Ook bij DPD, TNT-FEDEX, DHL en UPS en tal van andere pakjesbedrijven horen we dezelfde signalen. Het kan niet dat deze bedrijven alle sociale risico’s op de chauffeurs én de samenleving afwimpelen. Deze hardwerkende koeriers hebben recht op een betere verloning, een correct en menselijk aantal werkuren en bescherming in geval van ziekte of ongeval,” besluit Hans Elsen.

Op vrijdag 17 september gaat het proces van start tussen de Belgische staat en PostNL/GLS. ACV Puls, ACV en CNE zullen niet alleen aanwezig zijn in de rechtbank in Mechelen, ook voeren zij morgen actie, om 8.30 uur aan de terreinen van Brucargo in Machelen.