Koopkrachtplakkaat

EnergieplakkaatC

173646265 10222054268599783 1356797931624160070 n

Delen van artikels

Het Luikse pensioenfonds Ogeo Fund, aandeelhouder en financier van projectontwikkelaar Land Invest Group, spendeerde in 2019 bijna 100.000 euro aan advocaten in een poging Apache en Le Vif het zwijgen op te leggen.

Eind 2018 startten Apache en het Franstalige weekblad Le Vif met de publicatie van dossier Land Invest Gate. De Antwerpse projectontwikkelaar Land Invest Group was voor de helft in handen van Ogeo Fund. De andere helft was eigendom van een vennootschap van Erik Van der Paal, naaste vriend van Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA), en zijn Nederlandse kompaan Marc Schaling.

N-VA en PS
Dossier Land Invest Gate legde bloot hoe in de periode tussen 2013 en 2017, in de schoot van de Antwerpse projectontwikkelaar, miljoenen euro’s in rook opgingen. Op kosten van het Luikse pensioenfonds ontvingen bestuurders en managers excessieve vergoedingen.

Spectaculaire bedragen werden besteed aan exclusieve restaurantbezoeken, dito snoepreisjes en ander lekkers. Tegelijk werd de politieke en zakelijke entourage van de projectontwikkelaar op creatieve wijze gesoigneerd via leningen, sponsoring, dubieuze opdrachten en bestellingen.

In het Antwerpen van Bart De Wever kreeg de projectontwikkelaar dubieuze bouwvergunningen geregeld. De financiering liep dan weer via Ogeo Fund waar de voormalige sterke man van de Luikse PS, Stéphane Moreau, aan het hoofd stond.

Juridische procedures
Ogeo betaalde vijf facturen, samen goed voor een totaalbedrag van 96.433,38 euro, om een reeks klachten en juridische procedures tegen Apache en Le Vif op te starten en verdere publicaties in dossier Land Invest Gate te verhinderen.

Eerder startte ook de andere aandeelhouder van Land Invest Group, Erik Van der Paal, al een karrenvracht juridische procedures tegen Apache met de bedoeling ons financieel te kraken. De favoriete bouwpromotor van Bart De Wever betaalde ook privédetectives om journalisten van Apache te schaduwen.