Koopkrachtplakkaat

EnergieplakkaatC

173646265 10222054268599783 1356797931624160070 n

Delen van artikels

De beslissing van de logistieke multinational K & N om op 22 september de sluiting aan te kondigen van haar site in Nijvel is een menselijke en sociale catastrofe voor de werknemers, hun familie en een aanslag op de tewerkstelling in de regio. Deze beslissing past in een historiek van afbraak van tewerkstelling in Nijvel.

De directie van K & N weigert sinds meerdere jaren te investeren in deze site en/of ze zelfs maar te onderhouden. Terwijl andere sites in het land wel konden rekenen op investeringen, gebeurt het werk op de site in Nijvel net zoals 30 jaar geleden. De laatste directie heeft de desorganisatie nog ernstig verergerd. De nationale directie heeft zelfs enkele maanden geleden geweigerd de stapelplaatsen te bezoeken terwijl ze op de site aanwezig was. Hieruit kunnen we afleiden dat de beslissing om de site te sluiten een koelbloedige strategie van K &N is, met het verdwijnen van om en bij de 700 jobs in Wallonië tot gevolg (550 lokaal, 150 chauffeurs).

Het cynisme van K & N heeft zich gemanifesteerd door hun beslissing op 22 september om de site te verlaten met al het materiaal; het ACV heeft onmiddellijk gewaarschuwd voor het risico op tekorten in de stocks (namelijk het rotten van de verse producten). Vandaag, na één week tijd, heeft de directie geen enkele voorzorgsmaatregel genomen en heeft ze het voorstel van het ACV verworpen om voedselbanken toe te laten deze producten op te halen voor de vervaldatum. Ze loopt hierdoor het risico dat de site besmet wordt door bedorven voedsel, mogelijk met het oog op het uitlokken van een technische storing om zo de activiteiten niet verder te kunnen zetten.

Geen goed nieuws voor tewerkstelling in Vlaanderen

De sluiting van de site in Nijvel is slecht nieuws voor de tewerkstelling in, zonder goed nieuws te zijn voor de tewerkstelling in Vlaanderen: de bedrijven in de logistiek zijn er reeds geconfronteerd met verdwijnende tewerkstelling: zal de afbraak van tewerkstelling in Wallonië door K&N het logistieke model uit Nederland versterken, met de tewerkstelling van volledig gedereguleerde, ultra-precaire gedetacheerde werknemers via interim bedrijven?

We hebben een duidelijk engagement van Carrefour nodig

Op juridisch vlak zijn K&N et Carrefour twee onafhankelijke multinationals. In de praktijk is de site van Nijvel, net zoals de andere sites in België de enige klant. De activiteit en strategie is volledig afhankelijk van Carrefour – zoals we regelmatig vaststelden tijdens het lokale overleg vraagt de directie voor elke beslissing het akkoord van Carrefour. We weten niet tot op welke hoogte Carrefour medeverantwoordelijk is voor de beslissing om de site te sluiten; maar het is duidelijk dat onze wil om de site open te houden afhankelijk is van een duidelijk engagement van Carrefour. Men kan niet één van de grootste winkelbedrijven in Wallonië uitbaten onder de slogan “iedereen heeft recht op het beste” en tegelijkertijd de tewerkstelling in Wallonië teniet doen.

Het geheel van de werknemers en delegees K&N en Carrefour, en ruimer de collega’s van de logistiek en handel, betuigen hun volle solidariteit met de collega’s van Nijvel. We willen samen met de collega’s van het gemeenschappelijk vakbondsfront een strategie van lange adem ontwikkelen om overal het respect af te dwingen voor de werknemers van beide multinationals.

  • Didier Lebbe (CNE Dépôt Kuehne & Nagel Nivelles)
  • Manu Gonzalez (CNE Carrefour) en Wouter Parmentier (ACV-PULS Carrefour) :
  • Wannes Gielis (ACV PULS Kuehne & Nagel)
  • Philippe Lescot (CSC TRANSCOM Supertransport Nivelles)
  • Christof Valcke (ACV Transcom)