Koopkrachtplakkaat

EnergieplakkaatC

173646265 10222054268599783 1356797931624160070 n

Delen van artikels

Zelfzorg, me-time en quality time zijn een hype. Het wordt gezien als dé oplossing tegen spanning en stress op het werk.

De media spiegelen ons een mooier leven voor: de werkdag starten met een barista-koffie, een yogasessie voor het inslapen of een welness weekend om lekker te ontspannen. Wie erin slaagt om deze elementen toe te voegen aan zijn/haar leven, lijkt geslaagd.

Korte termijn oplossing
Het zijn echter maar oplossingen op korte termijn. Een bezoekje aan de sauna doet deugd, maar daarmee zijn de problemen op het werk niet opgelost. Zo komt de stress binnen de kortste keren terug. Bovendien is dit niet voor iedereen haalbaar. We hebben naast het werk ook andere verplichtingen: de kinderen afhalen, voor een ziek familielid zorgen, het huis onderhouden… Om nog niet te spreken over de kostprijs van deze dure hobby’s.

Wie geen tijd of geld genoeg heeft om aan ‘zelfzorg’ te doen, voelt zich bijna schuldig. Naast al onze dagelijkse verplichtingen moeten we ook nog eens voor onszelf zien te zorgen. Een extra zorg dus, in plaats van zelfzorg.

Naar een duurzame oplossing
Zelfzorg is niet iets dat je nog extra moet doen na de werkuren. Ook tijdens het werk kan je aan zelfzorg doen, bijvoorbeeld in de taken die je dagelijks doet. Hoe meer betekenisvolle taken je doet, hoe meer voldoening je ervaart in je job en hoe minder stress je hebt. Zo kan een verpleger zich bijvoorbeeld voldaan voelen omdat hij tijdig de arts kon verwittigen over complicaties. Zo is een technieker tevreden dat een technisch probleem is opgelost. En een leerkracht trots als enkele leerlingen door extra uitleg de leerstof veel beter begrijpen.

De kwaliteit van je job hangt natuurlijk ook af van tendensen op de arbeidsmarkt. Digitalisering en de toenemende vraag naar flexibiliteit vragen inspanningen van elke werknemer en kunnen de werkdruk doen toenemen. We moeten bewaken dat er voldoende tijd overblijft voor de belangrijke taken. We hebben nieuwe competenties nodig en moeten ons blijven bijscholen. Een opleiding volgen kan ervoor zorgen dat je sterker staat op de arbeidsmarkt. Ook dat is een vorm van zelfzorg als je het gecombineerd krijgt met je andere verplichtingen.

Met het ABVV als partner
Ben je niet tevreden met je takenpakket op het werk? Is de werkdruk te hoog of de sfeer onder collega’s slecht? Weet je niet hoe je een opleiding kan combineren met je werk? Of heb je andere zorgen over het werk? Neem contact op met een loopbaanbegeleider van het ABVV. Tijdens een persoonlijke begeleiding van 4 tot 7 uur praten we over je bezorgdheden en gaan we op zoek naar passende oplossingen. Via oefeningen ontdek je waar je goed in bent en welke taken of opleidingen er bij jou passen. Je kiest daarna zelf welke acties je wil ondernemen. Wij geven je een realistische kijk op de arbeidsmarkt en de nodige sociaal-juridische informatie. We kunnen je ook ondersteunen bij het solliciteren.

Heb je geen zin of tijd voor een lange begeleiding? Dan neemt een loopbaanconsulent contact met je op om snel je concrete werkgerelateerde vragen te beantwoorden.

Stel je vragen in onderstaand contactformulier.

Neem contact op met ABVV Loopbaanbegeleiding

Bron en contacten - klik hier -