De overstromingen in België treffen vele gezinnen in armoede.
Midden juli werd België na de coronapandemie opnieuw getroffen door een grote crisis. Als gevolg van de overstromingen lieten 41 mensen het leven, meer dan 10 000 mensen verloren hun woonst, essentiële infrastructuur werd vernietigd en de wederopbouw zal maanden, zo niet jaren, duren. Hoewel de overstromingen niet alleen kwetsbare gezinnen hebben getroffen, is het duidelijk dat zij opnieuw het grootste slachtoffer zijn.
De netwerken armoedebestrijding riepen in een gezamenlijke brief de federale regering op om dringend sociale maatregelen te nemen en gaven onze aanbevelingen.
Lees hier de volledige brief.
In de nasleep van de overstromingen schreven we ook samen met la Fédération des CPAS de Wallonie, le Réseau Wallon de Lutte contre la Pauvreté, la Fédération des Services Sociaux en la Fédération wallonne des Assistants Sociaux de CPAS een opiniestuk. In dit opiniestuk onderstreepten we het essentiële belang van sociale diensten en ijverden we voor meer middelen en ondersteuning voor hun belangrijke werk.
Lees hier het gezamenlijke opiniestuk.
De overheid heeft terecht ingezet op het tegengaan van de verarming bij mensen die hun woonst en bijna al hun bezittingen verloren hebben. Het Belgian Minimum Income Network (BMIN) roept beleidsmakers echter op om eindelijk ook de nodige preventieve maatregelen te nemen om mensen in armoede beter te beschermen tegen rampen, te beginnen met het optrekken van de laagste inkomens boven de Europese armoedegrens.
Lees hier het gemeenschappelijk opiniestuk.
Lees hier het artikel in Knack.
Lees hier het artikel in Le Vif.