Koopkrachtplakkaat

EnergieplakkaatC

173646265 10222054268599783 1356797931624160070 n

Delen van artikels

Kritisch advies bij de nieuwe oplossingen en initiatieven om de overmatige schuldenlast bij particulieren een halt toe te roepen.

De huidige gezondheidscrisis heeft het thema ‘schulden bij particulieren’ opnieuw brandend actueel gemaakt. Vandaag, nog meer dan gisteren, is het nodig om oplossingen te zoeken om de overmatige schuldenlast bij particulieren een halt toe te roepen, alsook te strijden tegen de opeenstapeling van onnodige inningskosten. Verschillende sociale organisaties vragen reeds lange tijd structurele maatregelen en hebben diverse voorstellen aangereikt. Enigszins nieuw is dat nu ook andere actoren, zoals gerechtsdeurwaarders, advocaten en incassobureaus, allerhande voorstellen lanceren ten behoeve van mensen met schulden. Deze initiatieven laten volgens ons echter sterk te wensen over, vooral inzake de bescherming en de kwaliteit van de geregistreerde gegevens, de eerbiediging van het privéleven en het recht op een menswaardig bestaan. Bovendien vrezen wij dat zij geen oplossingen bieden voor financieel precaire huishoudens die zich in een situatie van structurele insolventie bevinden

Het Belgisch Netwerk Armoedebestrijding, het Observatorium Krediet en Schuldenlast, vzw SAM en het Steunpunt voor de Diensten Schuldbemiddeling van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest hebben daarom een gezamenlijke nota opgesteld waarin we een kritisch advies geven bij deze nieuwe oplossingen en initiatieven alsook onze eigen aanbevelingen neerschrijven.

Lees hier onze gemeenschappelijke nota