Meerdere vertegenwoordigers van ABVV-Centrales en –Gewesten lanceerden afgelopen week een tweetalige petitie voor meer solidariteit in eenheid. Deze petitie werd intussen door ruim 1139 gelijkgestemden ondertekend. Daarmee geven ze uiting aan hun ongerustheid over de steeds meer uitgesproken vraag naar regionalisering van federale bevoegdheden vanuit de Belgische politiek. Met deze petitie roepen ze op om te kiezen voor efficiëntie en pragmatisme en om een visie van solidariteit in eenheid te stellen tegenover de wil tot verdeeldheid.
Onleesbare structuur leidt tot inefficiënt beleid
Dat er steeds meer stemmen opgaan voor verdere regionalisering vanuit de Belgische politiek, is een merkwaardig streven. Zeker als je weet dat België nu al zes regeringen telt, evenveel parlementen en meer dan vijftig ministers en staatssecretarissen. De Belgische institutionele structuur blijkt dan ook een moeilijk te ontwarren kluwen. Dat werd pijnlijk duidelijk tijdens de coronacrisis, waarbij onze negen ministers bevoegd voor volksgezondheid een efficiënt beleid in de weg stonden.
Wat willen de Belgen zelf?
Bij elke overwinning op de Olympische Spelen of elk kampioenschap waaraan de Rode Duivels deelnemen, wordt ons land gekleurd met de nationale driekleur. Uit een enquête die in 2019 werd gehouden door de kranten HLN/Le Soir bleek dat slechts 14 % van de Belgen wil dat het land zich opsplitst. Uit recente opiniepeilingen blijkt zelfs dat een meerderheid in alle regio’s van het land meer België wil. Belgen blijven Belgen. Het is dan ook de hoogste tijd om de ideologisch getinte wil tot verdeeldheid vanuit de politiek aan de kaak te stellen.
Vereenvoudiging? Graag.
Hoewel bepaalde gedecentraliseerde bevoegdheden terecht op dat niveau worden uitgeoefend, geldt dat niet voor alle competenties. Het komt erop aan om voor elke competentie te onderzoeken wat het beste werkt. We moeten ook niet veranderen wat wél goed werkt. Zo is er geen zinvol argument te bedenken om onze Sociale Zekerheid te regionaliseren of op te splitsen. Want opsplitsen betekent in dit geval verzwakken en het systeem minder efficiënt maken. Wij pleiten voor een pragmatische aanpak.
Samen sterker!
De politiek gestuurde verdeeldheid leidt soms tot een vergelijkbare logica binnen onze eigen organisatie. Dat is schadelijk voor onze werknemers en dus ook voor het ABVV. Onze grootste sociale verworvenheden zijn dan ook ooit bereikt door de krachten te bundelen. Dat principe moet weer van onder het stof worden gehaald met het oog op het algemeen belang van de werknemers.
Surf naar www.solidariteitineenheid.be, lees de volledige brief en onderteken mee de petitie.
QUOTES
Frank Moreels (Voorzitter BTB-ABVV) “Onze militanten in Vlaanderen, Brussel en Wallonië beseffen zeer goed hoe belangrijk een federale Sociale Zekerheid is. Dat bleek opnieuw tijdens de Covid-crisis waar dit nationaal georganiseerd vangnet zijn degelijkheid bewezen heeft.”
Rohnny Champagne (Voorzitter ABVV-Metaal): “De recente crisissen bevestigden opnieuw de nood aan samenhorigheid en solidariteit. In plaats van hun eigen politieke agenda zouden onze politici zich beter bekommeren om wat de man in de straat echt bezighoudt, met name de onbetaalbaar hoge energiefactuur en de impact daarvan op een modaal gezin. Want die impact maakt geen onderscheid naar taal of gender.”