Koopkrachtplakkaat

EnergieplakkaatC

173646265 10222054268599783 1356797931624160070 n

Delen van artikels

Maart 2022. Het aftellen is opnieuw begonnen voor nachtwerk in de sector van de e-commerce. Tegen dan moeten de sociale gesprekspartners hun advies geven en het eens worden over de mogelijkheid om nachtwerk collectief of individueel in de e-commerce in te voeren. Dat heeft de regering zopas aangekondigd in het kader van het begrotingsakkoord. Na die datum en afhankelijk van het resultaat van de besprekingen zal de regering hierover een standpunt innemen.

Tijdens de persconferentie deze morgen leek het evenwel dat deze materie strikt in handen van de sociale gesprekspartners zou blijven. Blijkbaar heeft de klaagzang van Comeos, de werkgeversfederatie van de handel, in de pers de laatste uren de bakens weten te verschuiven... want uiteindelijk is het de regering die achteraf zal beslissen. De BBTK betreurt deze beslissing en de nieuwe omwenteling in een dossier dat enkel en alleen aan het sociaal overleg toebehoort en dat ook moet blijven.

Comeos hengelt al jaren naar een versoepeling van nachtwerk in de sector en verklaart daarbij zelfs dat het voortbestaan van de e-commerce in België ervan afhangt. Waar Comeos vooral van droomt, is om het sociaal overleg gemakkelijk te kunnen omzeilen en steeds flexibelere werknemers te hebben. Een gewijzigde definitie van nachtwerk zal de toekomst van de sector niets extra opleveren.

Vergeten we niet dat er in de sector al sinds 2015 hierover een akkoord bestaat. Dit voorziet dat de werkgevers die dat wensen nachtwerk kunnen invoeren op voorwaarde dat de vakorganisaties hiermee op bedrijfsvlak akkoord gaan, en zelfs de instemming van één enkele vakbond volstaat al sinds 2017 (doorgedrukt door Kris Peeters).

In haar verklaring vraagt de regering de mogelijkheid te bestuderen om nachtwerk op individuele basis in te voeren voor de werknemers die dat wensen. Voor de BBTK is het heel duidelijk (en wij blijven op dit punt onverzettelijk): enkel collectieve oplossingen onder sociale gesprekspartners mogen in overweging worden genomen. Nachtwerk à la carte en in de grootste willekeur betekent de deur openzetten voor allerlei excessen op het vlak van flexibiliteit.

Jarenlang al is Comeos in de pers en bij politici aan het klagen om de regels alsmaar verder te versoepelen. Ondanks onze herhaalde vragen heeft Comeos steeds geweigerd rond de tafel te gaan zitten om het écht over de situatie van de sector te hebben. E-commerce, arbeidsorganisatie, nacht- en zondagswerk zijn materies die met de vakorganisaties besproken moeten worden op sectoraal vlak. Behalve e-commerce zijn het de toekomst van de hele sector en de situatie van de werknemers die aan bod moeten komen. De ecologische aspecten, de opleiding van werknemers, het verkeer op de weg, ... zijn centrale thema’s tijdens die gesprekken.

Bron: Klik Hier