Minstens 50.000 mensen marcheerden op zondag 10 oktober door de straten van Brussel voor een ambitieus en rechtvaardig klimaatbeleid. Naar aanloop van de grote klimaattop COP26 in Glasgow stuurden we een krachtig signaal naar de Belgische en Europese politici: krik de huidige klimaatdoelstellingen op en voer ze uit!
Samen met meer dan 90 organisaties uit het hele land was ook de vredesbeweging present om deze boodschap kracht bij te zetten. Dankzij onze drums en de limbo moet het checkpoint PEACE in de Wetstraat wel één van de stops met de meeste ambiance geweest zijn. Met de slogan 'Stop war against our planet' benadrukten we er de onbetwistbare link tussen gewapende conflicten en klimaatveranderingen. Met name onze campagne tegen kernwapens past bijzonder goed binnen het brede thema 'klimaat'.
Wist je dat één uur vliegtijd van een F-35 gelijk is aan de uitstoot van 8 auto's per jaar?
De grote ecologische, sociale en economische uitdagingen van de klimaatverandering vereisen namelijk constructieve internationale samenwerking. Dit is in sterke tegenstelling met het beleid van nucleaire afschrikking (dreigen met totale vernietiging in de hoop dat het oorlog zal voorkomen) dat de kernwapenstaten momenteel hanteren. Bovendien is de wapenindustrie één van de meest vervuilende sectoren. Wist je dat één uur vliegtijd van een F-35 (een gevechtsvliegtuig dat ontworpen werd met de inzet van nucleaire wapens in gedachten) gelijk is aan de uitstoot van 8 auto's per jaar?
De meest uitgesproken link tussen kernwapens en het klimaat is echter de nucleaire winter. Bij een nucleaire oorlog zou een teveel aan rook, stof en as in de atmosfeer het zonlicht tegenhouden waardoor het aardoppervlak 2 tot 5 graden zou afkoelen met een wereldwijde hongersnood tot gevolg. Net zoals de klimaatverandering hebben kernwapens dus een catastrofale impact op mens en natuur.
Toch investeerden de kernwapenstaten in 2020 meer dan 72 miljard dollar in hun kernwapenarsenalen. Is het niet absurd dat we miljarden uitgeven aan humanitaire en ecologische vernietiging? Kan dat geld niet beter besteed worden om onze klimaatambities waar te maken?
Het is tijd om de klimaatverandering aan te pakken en dat kan alleen door te stoppen met geld te verkwisten aan deze massavernietigingswapens. België beweert al jaren voorstander te zijn van kernontwapening, maar blijft zwijgen over de kernbommen op eigen bodem. Deze bommen zijn eigendom van de Verenigde Staten, maar staan opgesteld op de militaire basis in Kleine-Brogel en worden binnenkort vervangen door nieuwe, meer inzetbare kernkoppen. Om dit te voorkomen, startten we samen met de Belgische Coalitie tegen Kernwapens een petitie 'Geen nieuwe kernwapens in België'.
Wil je ook handtekeningen verzamelen voor onze petitie? Laat ons gerust iets weten door te mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en dan bezorgen we je graag alle papieren om hiermee aan de slag te gaan.
Bekijk hier onze foto's van de klimaatmars Back to the Climate.
Bron: https://vrede.be/nl/nieuws/back-climate