Koopkrachtplakkaat

EnergieplakkaatC

173646265 10222054268599783 1356797931624160070 n

Delen van artikels

Eind augustus werd door het Overlegcomité van de regeringen principieel beslist om een verplichte vaccinatie in te voeren voor het zorgpersoneel. Vakbonden en werkgevers zijn het erover eens dat de vaccinatiegraad in de zorgsector maximaal moet zijn. Met meer dan 95% scoort de sector in Vlaanderen zeer goed.

Het standpunt van de ziekenhuiskoepels is bijzonder hard en houd geen rekening met de gevolgen op de werkvloer. Het personeelstekort is structureel hoog en de werkdruk is nog schrijnender geworden door de zorg voor COVID 19 patiënten en het uitvallen van oververmoeid personeel. De keuze om na 3 maanden personeel te schorsen (en dus op non-actief te zetten) zal de werkdruk en het personeelstekort nog verergeren.

De overgangstermijn van 3 maanden die de ziekenhuiskoepels eisen is veel te kort. ACV Puls en ACV Openbare Diensten pleiten voor een andere en dubbele aanpak.

Het doelpubliek van een verplichte vaccinatie bestaat uit het personeel dat rechtstreeks betrokken is bij de zorg of regelmatig in contact komt met patiënten, bewoners of cliënten. Op basis van een risicoanalyse kunnen sommige diensten of functies buiten de vaccinatieplicht vallen. Niet gevaccineerde werknemers kunnen dan (tijdelijk) ingezet worden in andere functies en diensten.

In die instellingen waar de vaccinatiegraad laag is moet er nog meer ingezet worden op het overtuigen van het nut van de vaccinatie door middel van een individuele benadering. Vaak ligt de oorzaak van de weigering aan desinformatie. Werknemers die nog twijfelen over de vaccinatie moeten vlot toegang krijgen tot een gesprek met de Arbeidsarts, de preventiedienst of een psychosociale zorgverlener. Enkel zo zullen we vermijden dat personeel van de werkvloer gehaald wordt.

We waarschuwen de werkgevers van de ziekenhuizen om niet overhaast of bruut te werk te gaan. In een recent advies van de Raad voor Ziekenhuisvoorzieningen worden er enkel sancties uitgewerkt voor werknemers. Voor zelfstandige zorgverleners (vb. artsen) die niet gevaccineerd zijn zouden er geen duidelijke gevolgen zijn . Deze mogelijke discriminatie is een slag in het gezicht van de honderdduizenden werknemers die zich elke dag inzetten in de zorg.

ACV Puls en ACV Openbare Diensten vragen aan Minister van Volksgezondheid Vandenbroucke om een initiatief te nemen voor een overleg over de gevolgen van de vaccinatieplicht tussen vakbonden, werkgevers en de regering.