Koopkrachtplakkaat

EnergieplakkaatC

173646265 10222054268599783 1356797931624160070 n

Delen van artikels

March for Future – the end...

De 4 daagse voettocht (100 km) van 20 Grootouders tussen Edinburgh en Glasgow gaat vandaag (vrijdag) zijn laatste dag in. Gelukkig zijn ze ontsnapt aan het grote noodweer, die Glasgow heeft getroffen.

Bij de tocht via kanalen die de opgang van de industriële revolutie markeren hadden zij niet alleen de
kans om ervaringen te delen, maar werden ze ook gevolgd door de Britse pers, zoals BBC en The Times, die informeerden naar hun motivatie, zoals Ria Gielis:
"Ik doe het voor mijn kleinkinderen," zegt ze. "Ik ben erg bang voor de toekomst, want de wereld wordt gevaarlijk. De conferentie moet veel dingen bereiken.
Het moet nu gebeuren. Nu is de tijd voor actie."

Maar ook hadden ze onverwachte ontmoetingen met medestanders.
Zo stapten ze al samen een groep Engelsen en Schotten en een tweede groep die bestond uit Duitsers, Zweden en Zwitsers. Een aantal Duitsers waren gestart in Katowice waar de vorige klimaatconferentie doorging. Ze stappen al sinds augustus. Ze werden echter overtroffen door de Zweden waarvan een aantal al vertrokken zijn in juli.

Vandaag stappen ze samen met de Nederlandse Grootouders voor het Klimaat en de andere deelnemers van “the climate miles” het laatste traject tot Glasgow.
https://theclimatemiles.nl/


Zaterdag actietijd in Glasgow
De zaterdag is gevuld met acties samen met verschillende buitenlandse medestanders:

Om 13.00u houden de Grootouders een symbolische actie bij het standbeeld van James Watt, uitvinder van de stoommachine (George Square), wat als het begin van de industriële revolutie kan gezien worden en daarmee ook, onbedoeld, het begin van de inflatie van de uitstoot van broeikasgassen.

Om 14.00u sluiten ze aan bij een performance aan bij Beach of Dreams aan het strand van Glasgow Green, voor de gelegenheid van naam veranderd. Ze wordt beplant met 500 kunstvlaggen als symbool voor de zorg voor de aarde en de tocht langs de Engelse oostkust naar Glasgow.
https://kinetika.co.uk/beach-of-dreams-extends-to-scotland-for-cop26


Om 15.00u vertrekt de Pilgrims procession van Extinction rebellion (“a colourful, joyful procession through the streets of Glasgow!”) vanop Glasgow Green met alle pilgrims , de groepen die naar Glasgow stapten en dan o.a uit London,Bristol en andere landen aankomen. Op het einde volgen toespraken van inheemse leiders, pilgrims, een eindceremonie en samenzang.
https://climatefringe.org/events/pilgrims-welcome/


De Grootouders verwelkomen de klimaatjongeren
Op zaterdag om 18.00u arriveert de “rail to the Cop” trein In Glasgow.
De 20 Grootouders van March for Future verwelkomen en verbroederen met de deelnemers aan de reis: Youth For Climate, 11.11.11., Globelink, Oxfam België e.a.
Ze hebben ook een korte ontmoeting met de Belgische delegatieleider Peter Wittoeck.
https://railtothecop.com/


Zondag 31 oktober, aankomst in Brussel
De stappers van March for Future arriveren op zondag om 18.05u met de Eurostar in Brussel Zuid.
Een eigen webpagina
De tocht en de ontmoetingen van de klimaatstappers zullen in België aandachtig gevolgd worden. Op sociale media en op de website van de Grootouders (grootoudersvoorhetklimaat.be)
Op de website van de Grootouders hebben we een eigen pagina, waar u extra info vindt en die dagelijks een update krijgt met verslagen van de tocht.
grootoudersvoorhetklimaat.be/mafu21/

Voor interview met één van de deelnemers, of fotomateriaal, neem contact op met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of Koen Platevoet – 0498.51.68.42

Contact:
Bernard Hubeau, co-voorzitter: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Hugo Van Dienderen, co-voorzitter: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Koen Platevoet, perscontact: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. – 0498.516842 Site: grootoudersvoorhetklimaat.be