Koopkrachtplakkaat

EnergieplakkaatC

173646265 10222054268599783 1356797931624160070 n

Delen van artikels

Op 28/10 vond een nieuwe onderhandelingsvergadering plaats tussen de sociale gesprekspartners van de handelssector. De besprekingen hebben uiteindelijk geresulteerd in een protocolakkoord voor de werknemers van de pc’s 202, 311 en 312. De vakorganisaties zullen de werknemers nu informeren en raadplegen over de inhoud van deze tekst. Zij zullen tegen 8/11 een standpunt innemen over de goedkeuring ervan.

Het protocolakkoord voorziet diverse maatregelen, onder meer qua koopkracht: een niet-recurrente brutopremie van € 70 (voltijds bedrag) voor alle werknemers onder contract op 30/09, een verhoging van de barema's, reële lonen en minimumlonen met € 10 bruto per maand (voltijds bedrag), alsook een coronapremie. De premie voor kinderopvang die in het verleden al bestond (€ 3/dag opvang - max. € 600/jaar) wordt ook uitgebreid naar alle kinderen tot 6 jaar. Het plafond voor de toekenning van verplaatsingskosten wordt eveneens verhoogd: werknemers die tot € 37.500 per jaar verdienen (in plaats van € 35.000 voorheen) zullen hun verplaatsingskosten vergoed kunnen krijgen.

Ook de toegang tot eindeloopbaanmaatregelen (SWT en tijdskrediet) voor werknemers die aan de voorwaarden voldoen is in het ontwerpakkoord vastgelegd.

De tekst voorziet ook specifieke maatregelen en belangrijke engagementen voor het welzijn van de werknemers: de kennisgeving van alle variabele uurroosters 3 weken op voorhand en de uitvoering van een bewustmakingscampagne rond veiligheid en agressie in de winkels.

Eindelijk heeft Comeos zich ertoe verbonden een werkgroep in te stellen om een gezamenlijk advies uit te brengen over de problematiek van de toekomst van de handel, met inbegrip van e-commerce. Wij vroegen hen al jaren om een rondetafelgesprek over dit thema te organiseren. Er is dus eindelijk een opening op dit vlak. Voor de vakorganisaties moet de situatie van de sector in zijn geheel worden behandeld en moeten alle punten aan bod komen: nacht- en zondagswerk, e-commerce, arbeidsorganisatie, de situatie van de werknemers, ecologie, opleiding van werknemers, enz.

Meer details over de inhoud van het ontwerpakkoord op onze website: https://www.setca.org/fr/fed/news/GKSFY6QA2QG

Bron: klik hier