Carine Thibaut (rechts)
Dag Carine! Hoe voelt het om op de COP26 te zijn en deel uit te maken van de Greenpeace-delegatie?
Het voelt als een voorrecht en een belangrijke verantwoordelijkheid om deel uit te maken van de Greenpeace-delegatie. Ik heb het geluk om deel te kunnen nemen aan de COP26 terwijl verschillende personen uit zuidelijke landen, die het zwaarst getroffen worden door de klimaatverandering, de conferentie niet kunnen bijwonen omwille van reisbeperkingen. Dit is bijvoorbeeld het geval voor Greenpeace-collega’s uit bepaalde Afrikaanse landen die nu de klimaattop online moeten volgen. Wij zijn verantwoordelijk om hun stem te laten horen. De Greenpeace-delegatie is heel groot en vertegenwoordigt alle hoeken van de planeet. Ook verschillende jonge activisten van over de hele wereld zijn aanwezig. Iedereen is hard aan het werk om maximale druk uit te oefenen op onze politici. Ons werk strekt zich uit van politiek lobbywerk tot communicatie. We organiseren ook acties, zoals de overtocht van de Rainbow Warrior naar de COP. We slapen weinig en werken enorm hard. Tijdens de meetings zijn alle deelnemers gedreven en vol overtuiging om te strijden voor de klimaatzaak.
De afgelopen week werden er al meteen enkele grote beloftes gedaan door de wereldleiders, zoals een einde maken aan ontbossing tegen 2030. Op dat nieuws hadden we met Greenpeace snel een reactie klaar, hoe gaat dat in z’n werk?
We vernamen al snel dat verschillende landen, waaronder Brazilië, Indonesië, Congo en de geïndustrialiseerde landen, een akkoord zouden aankondigen om de ontbossing wereldwijd te beperken, met de bedoeling er tegen 2030 een einde aan te maken. Dit is veel te laat voor ons. Het betekent dat we nog een decennium ontbossing toestaan. Leden van de Greenpeace-delegatie uit ondertekenende landen zoals Brazilië en specialisten op het gebied van biodiversiteit analyseerden de overeenkomst. Binnen Greenpeace werd een gemeenschappelijk standpunt ontwikkeld. Zodra de aankondiging van de overeenkomst bekend werd gemaakt, hebben wij ook publiekelijk gereageerd.
Met de klimaatcoalitie had je de kans om onze eerste minister Alexander De Croo te ontmoeten. Hoe verliep de ontmoeting en waarom is het zo belangrijk dat België aan hetzelfde zeel trekt?
Wij hebben de eerste minister ontmoet zodra hij toekwam in Glasgow. Onze intentie was hem te laten weten dat België een duidelijke koers moet varen, dat we met één stem moeten spreken op deze klimaattop. Ons land laat immers vaak te weinig van zich horen of is afwezig op internationaal toneel omwille van interne onenigheid. België is één van de slechtst presterende Europese landen en heeft zich niet aangesloten bij de ‘High Ambition Coalition’, een coalitie van landen die zich engageren om de opwarming van de aarde tot 1,5°C te beperken. Dat is een schande!
De laatste jaren hebben verschillende burgerbewegingen druk uitgeoefend op onze regeringen. De eerste minister heeft onze boodschap gehoord, de vergadering was constructief maar we hebben geen concrete engagementen verkregen. We zullen blijven vechten voor de klimaatzaak. Dit zal zeker nodig zijn als we kijken naar het klimaatplan dat Vlaanderen gisteren in allerijl in elkaar heeft geflanst en dat onvoldoende ambitieus is.
Ook volgende week staan er nog veel onderwerpen op de agenda tijdens de COP26. Welke momenten zijn voor Greenpeace cruciaal?
Volgende week zullen we vernemen welke nieuwe nationale klimaatdoelen op tafel liggen. De experten maken dan plaats voor de politici (in het geval van België de ministers van klimaat) om te onderhandelen over de grote thema’s van deze COP. Met de Greenpeace-delegatie zullen we onze eisen verder doordrukken: hogere klimaatambities door een einde te maken aan het tijdperk van de fossiele brandstoffen, de weigering van een koolstofcompensatie-systeem en een financiële toekenning van 100 miljard dollar per jaar om de armste landen te helpen, die het zwaarst door de klimaatverandering worden getroffen. De laatste dagen zullen ongetwijfeld zeer intens zijn voor Greenpeace. Wij zullen ons uiterste best doen om ervoor te zorgen dat de COP26 voldoende de klimaatnoodsituatie weerspiegelt.