De strijd tegen de klimaatverandering vraagt een federaal en globaal beleid voor een energietransitie die fossiele brandstoffen laat uitdoven ten voordele van hernieuwbare energie. Naar aanleiding van de klimaatconferentie vraagt het Netwerk van Europese Stichtingen (NEF), aandacht voorde meest kwetsbare groepen, die de gevolgen van de klimaatverandering het hardst voelen. Dat is het doel van het Europese project ‘Fair Energy Transition for All’, dat door de Koning Boudewijnstichting wordt gecoördineerd.
Op de agenda van de 26ste Conferentie van de Verenigde Naties over de klimaatverandering (COP26) staat de noodzaak van een “schone en eerlijke energietransitie”. Een thema waar ook Europese stichtingen zich over buigen.
Onder impuls van de Koning Boudewijnstichting rolt een consortium van filantropische stichtingen sinds 2020 het project ‘Fair Energy Transition for All’ (FETA) uit in negen Europese landen (België, Frankrijk, Italië, Spanje, Nederland, Denemarken, Polen, Bulgarije, Duitsland). Het project luistert naar kwetsbare groepen in onze samenleving aan de hand van discussiegroepen. Doel: het woord geven aan burgers die het moeilijk hebben en hun bezorgdheden integreren bij de uitwerking van een eerlijk beleid voor energie en energietarieven. Rekening houden met de belangen van de meest kwetsbaren onder ons is namelijk essentieel om zoveel mogelijk mensen te scharen achter de inspanningen om de CO2-uitstoot drastisch in te perken.
In een open brief aan Alok Sharma, de voorzitter van COP26, benadrukt het FETA-project: “In de discussiegroepen vertellen Europese burgers ons hoe ze douchen met koud water, hoezeer ze afhangen van vervuilende steenkool en hout, hoe ze hun kinderen dekens geven om te besparen op de verwarmingskosten. Uiteraard hebben de meeste Europeanen minder te lijden onder energiearmoede en de gevolgen van de klimaatverandering dan burgers in ontwikkelingslanden. Maar wij menen dat FETA een model aanreikt voor een eerlijke energietransitie.”
Nog tot 2022 verzamelt het FETA-project de stemmen en de bezorgdheden van zowat 1.000 kwetsbare burgers en 200 Europese experts. Het zal concrete aanbevelingen doen aan beleidsmakers over de manier waarop onze landen de CO2-doelstellingen van COP26 kunnen halen zonder de meest kwetsbare burgers uit het oog te verliezen.
Lees de open brief aan de voorzitter van COP26 (in het Engels)