Koopkrachtplakkaat

EnergieplakkaatC

173646265 10222054268599783 1356797931624160070 n

Delen van artikels

Grootouders voor het Klimaat is bitter ontgoocheld met de resultaten van de COP26- klimaattop in Glasgow. De dringende oproep (zie verder) van de Grootouders en ouderenverenigingen aan onze regeringen om het tij te keren met een ambitieus klimaatakkoord en meer klimaatrechtvaardigheid werd niet beantwoord met maatregelen die nu dringend nodig zijn. De overheden verzaken daarmee aan hun zorgplicht voor de volgende generaties. De dikwijls snedige reacties van de ambassadeurs van de Grootouders stromen nu binnen.

De klimaatconferentie van Glasgow (COP26) leverde een akkoord af dat niet glanst van klimaatambitie of urgentiebesef. In eigen land zagen de Grootouders het met stijgende verbijstering en verontwaardiging aan hoe slordig een Vlaams Klimaatplan tot stand kwam, hoe onze vier klimaatministers niet tot een akkoord kwamen en hoe ons land het presteerde niet aan te sluiten bij de ‘high ambition coalition’.

Net voor de conferentie publiceerde Grootouders voor het Klimaat nog een
dringende oproep die door verschillende seniorenorganisaties en de Gezinsbond mee werd ondertekend. Daarin wezen ze alle regeringen van ons land op de extreme urgentie en riepen ze hen op zich 100% te engageren om het tij te keren. Die dringende oproep werd aan onze vier klimaatministers overhandigd en een delegatie van Grootouders voor het Klimaat, de Vlaamse Ouderenraad en OKRA werd op het kabinet van minister Zuhal Demir ontvangen.

Ondertussen krijgen de Grootouders veel reacties van hun ambassadeurs, zoals deze:

Herman Van Goethem, rector UAntwerpen:

Na de ONVOLDOENDE met rode inkt onder het resultaat van de Glasgowconferentie,
moeten we de politieke druk nog verhogen, vanuit een massabeweging van onderuit.
Waarbij we steeds meer bondgenoten zullen krijgen! You ain’t seen nothing yet

Geertrui Windels, provicieraadslid:

We zullen onze planeet maar redden als iedereen een inspanning levert. En inderdaad: heel veel burgers leveren een serieuze inspanning om daar in hun
dagelijkse leven naar te handelen, maar waar wacht de overheid op? De overheid die zelf het voortouw zou moeten nemen en de burgers aanmoedigen, slaagt er niet eens in om haar internationale engagementen na te komen en een voorbeeldfunctie op te nemen. Als politica, biologe, ouder en grootouder ben ik niet alleen verontwaardigd maar ‘dood-beschaamd’.

Réginald Moreels, humanitair chirurg:

Geen alerte en verantwoordelijke Vlaming houdt het voor mogelijk dat de Vlaamse
regering in een paar dagen tijd over een klimaatplan moet beslissen
dat een coherent en voornamelijk omvattend beleid over natuurbehoud en klimaat zou moeten uitstippelen.
De beslissers van nu zijn niet degenen die de gevolgen van hun gebrek aan
visie zullen dragen. Dit is onrechtvaardig en onverantwoordelijk.

Onder de noemer Na Glasgow publiceren de Grootouders op hun website en sociale media (Facebook, Twitter) de groeiende lijst reacties van hun ambassadeurs (oud- politici, auteurs, wetenschappers, artiesten e.a.).
De Grootouders zijn vastberaden de druk op de beleidsverantwoordelijken aan te houden. De onvrede groeit in de hele samenleving. Uitstelgedrag wordt niet meer aanvaard.
In elk geval willen wij, Grootouders voor het Klimaat, niet aan onze zorgplicht verzaken. Wij geven om onze kinderen en kleinkinderen, en de generaties na hen.