Koopkrachtplakkaat

EnergieplakkaatC

173646265 10222054268599783 1356797931624160070 n

Delen van artikels

gesprek 18 dec 2021 10:00 - 13:00
Een niet neo-liberale balans van de DDR economie

Onze Reflectiegroep geleide economieën is er voor iedereen die begaan is met de opbouw van een werkelijke, democratische en toekomst biedende samenleving.

In ons veramerikaniseerd onderwijs- en mediasysteem is bijna geen ruimte voor een eerlijke analyse over het economisch systeem in de voormalige DDR. Als er iets wordt vermeld verneem je meestal hoe slecht dit systeem wel was.

Een grondige en eerlijke analyse dringt zich op.
Socialisme versus kapitalisme.

In geen enkel land in Europa werd de vergelijking zo tot inzet gemaakt van de strijd tussen de twee ontwikkelingsmodellen als in het naoorlogse Duitsland.

In het beste geval erkent men een aantal sociale verworvenheden in de voormalige DDR. Maar welke strategieën werden ontwikkeld om de levensstandaard van het Oosten op één lijn te brengen met die van het Westen, of zelfs te overtreffen?

Walter Ulbricht, voorzitter van de Staatsraad van de DDR sprak van “voorbijsteken zonder in te halen”, Erich Honecker verkondigde de “eenheid van economisch en sociaal beleid”, en Helmut Kohl beloofde de Oost-Duitsers “bloeiende landschappen”. Hoe heeft de Oost-Duitse economie zich ontwikkeld ?

Op basis van de bronnenanalyse van economist Jörg Roesler moet het beeld van de discrepantie tussen het Oosten, dat een zwakke planeconomie had, en het Westen, dat een sterke markteconomie had, sterk worden genuanceerd.

Deelname is gratis.

Inschrijven: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Organisatie: Masereelfonds Antwerpen, De Groene Waterman en Marxistische Universiteit.

Locatie
De Bengel
Grote Markt 5
2000 Antwerpen

Praktische informatie
Volgende sessies:

12.02.22: Een Marxistische kijk op de Klimaatproblematiek.
Spreekster: Petra Heylen.

12.03.22: Sociale economie een modaliteit van of een alternatief voor het kapitalisme? Spreekster: Nathalie Vallet.

14.05.22: (nog in voorbereiding) China.

Reflectiegroep geleide economieën:
Overtuigd van het onvermogen van het kapitalisme om de fundamentele sociale en ecologische uitdagingen aan te kunnen, wensen de oprichters van de reflectiegroep zich te informeren, en zich te bezinnen over vormen van geleide economische besturingssystemen , die wel in staat zijn de emancipatie van de (werkende) bevolking te verwezenlijken en die wel toelaten de nodige gestrengheid op te brengen om de wetenschappelijk vastgestelde normen voor de vrijwaring en het herstel van de ecologische evenwichten te realiseren.

De reflectiegroep geleide economie (RGE) staat open voor alle geïnteresseerde leden, die begaan zijn met de opbouw van een werkelijke democratische en toekomst biedende samenleving.

De RGE organiseert gespreksmomenten die de leden moeten toelaten nieuwe inzichten te verwerven.

Vetrekkende van een kritische doorlichting wordt op zoek gegaan naar nieuwe adequate economische besturingsmodellen. Het is geenszins de bedoeling dat de RGE standpunten inneemt of aanbevelingen zou formuleren.

Bron: https://www.masereelfonds.be/activiteiten/een-niet-neo-liberale-balans-van-de-ddr-economie/