Koopkrachtplakkaat

EnergieplakkaatC

173646265 10222054268599783 1356797931624160070 n

Delen van artikels

 

Persmededeling Christelijke Onderwijscentrale – COC – 6 december 2021

‘Titel dekt de lading niet volledig’

De Vlaamse regering zette vrijdag 3 december 2021 het licht op groen voor een reeks maatregelen om het lerarentekort tegen te gaan. Ze zet de maatregelen onder de titel ‘Conceptnota Herwaardering van de leraar’. COC merkt in een eerste reactie echter op dat die titel de lading onvolledig dekt. “Positief is alvast dat de Vlaamse regering de urgentie van het probleem eindelijk ziet, want we kennen het probleem al meer dan tien jaar. Gouverner, c’est prévoir”, zegt Koen Van Kerkhoven. COC kan zich zeker vinden in een aantal thema’s zoals de verloning van alle overuren, dus ook de plage-uren. Voor COC hoeft dat niet beperkt te blijven tot een noodmaatregel. “We zien ook heil in proefprojecten die nagaan of een efficiëntere schoolorganisatie maakt dat leraren kunnen lesgeven en waarbij anderen alle andere zaken zoals administratie, toezichten … kunnen overnemen. Die projecten mogen niet dienen om het personeelsstatuut af te breken, wel om meer focus te krijgen op de kerntaken. Voor ons kan lestijden omzetten naar andere middelen alleen maar als dat gaat om een beperkte tijdelijke noodmaatregel want lestijden dienen om les te geven”, gaat Koen Van Kerkhoven verder. “Ook deeltijds educatief verlof vinden we een waardevol idee. Een volwaardige lerarenopleiding volgen, is een belangrijke voorwaarde voor onderwijskwaliteit.

Bij een aantal andere maatregelen stelt COC zich wel vragen. “Is de Vlaamse regering er echt van overtuigd dat ze voldoende zijinstromers kan vinden om het lerarentekort op te lossen? De mondjesmaat van de voorbije jaren, wordt ook met deze maatregelen geen stroom. Het zou trouwens pas echt een waardering zijn, als ook ‘oude’ personeelsleden hun anciënniteit uit de privé kunnen laten meetellen en dat als knelpuntberoep (niet alleen voor een ‘geselecteerd’ aantal vakken). Bovendien is deze hiaat ook de oorzaak waarom nieuwe zij-instromers ’slechts’ 10 jaar anciënniteit kunnen meenemen uit de privésector. COC staat achter positieve communicatie over het lerarenberoep, maar vindt ook dat pijnpunten blijven aankaarten, moet kunnen. En geeft de Vlaamse regering daarbij zelf dan altijd het goede voorbeeld?” vraagt Koen Van Kerkhoven zich af.

” We missen nog steeds een fundamentele aanzet tot een herwaardering van het lerarenberoep”, zegt Koen Van Kerkhoven. Nog meer dan vroeger verlaten startende leraren het onderwijs (zie de recente vraag in het Vlaams Parlement). “Je kan je de vraag stellen of doen alsof een meer dan voltijdse opdracht in het onderwijs ‘peanuts’ is, dat aantal niet nog zal doen toenemen. Leraren zijn nu al overwerkt. De cijfers over ziekte en burn-out swingen de pan uit en leraren moeten een verlofstelsel nemen om hun job werkbaar te houden. Maar daarover rept de Vlaamse regering met geen woord. Ze riskeert de symptomen te bestrijden, maar niets te doen aan de oorzaak van de ziekte. Er bestaan inderdaad geen mirakeloplossingen. Dat schreven we ook zelf in onze Knipperlichtennota, maar de oplossingen die wij daarin aanreikten, zijn structureler en verregaander dan wat nu voorligt. Het plan van de Vlaamse regering mag dus wat ambitieuzer, maar COC zal mee toekijken op de uitrol ervan. Wij willen alleszins geen paracetamolplan1 ,” concludeert Koen Van Kerkhoven.

Koen Van Kerkhoven

Secretaris-generaal

1 Een paracetamolplan is een plan dat de symptomen (lerarentekort) aanpakt, maar niet de oorzaken (aantrekkelijkheid van het lerarenberoep). Het kan de hoofdpijnen doen verlichten zonder dat de echte oorzaken van de ziekte worden aangepakt.