Koopkrachtplakkaat

EnergieplakkaatC

173646265 10222054268599783 1356797931624160070 n

Delen van artikels

 Persbericht 9 december 2021

 Campagne "onze spaarcenten voor hun toekomst" winnaar van belangrijke Europese prijs

 

vzw Grootouders voor het Klimaat - EESC-prijs voor campagne duurzaam gebruik van spaargeld 55+'ers – 9 december 2021

Grootouders voor het Klimaat is met haar campagne Onze spaarcenten voor hun toekomst de winnaar van de Civil Society Prize 2021 van het Europees Economisch en Sociaal Comité (EESC). De Grootouders zijn vereerd met hun erkenning door deze belangrijke Europese instelling. Ze werden geselecteerd uit de vele inzendingen uit 24 landen van de Europese Unie en eindigden als eerste van de vijf finalisten. Ze zien dit als een grote aanmoediging voor hun werking en geeft hen extra energie om door te gaan met hun campagne die generatiegenoten, overheid en de financiële sector aanzet de financiële middelen van 55+'ers voor duurzame bestemmingen in te zetten.

Er zijn grote verschillen tussen individuele 55-plusgezinnen, maar hun gezamenlijke financiële vermogen is aanzienlijk (65% van de totale financiële activa van alle huishoudens samen). Het ligt in de grootte-orde van de bedragen die genoemd worden in de Green Deal en kan op grote schaal ingezet worden, in combinatie met overheidsgeld en kapitaal van het bedrijfsleven. Zo rendeert het behalve financieel, ook maatschappelijk, als een hefboom voor een klimaatrechtvaardige transitie naar een betere, duurzame wereld voor onze kinderen en kleinkinderen.

Het EESC is een adviesorgaan voor de Europese instellingen, in het bijzonder het Europees Parlement en de Europese Commissie. Zijn leden zijn werkgevers, vakbondsmensen en vertegenwoordigers van het middenveld (sociale, beroeps-, economische en culturele organisaties). Het EESC maakte de vijf winnaars bekend met een ceremonie tijdens zijn plenaire sessie van 9 december 2021.

"Money matters, money talks, money makes the world go round, and it is spinning in the wrong direction now. We need to turn it around" (Europees Commissaris Mairead McGuinnes op de EEC-plenary, 8 dec 2021 - https://twitter.com/workerseesc/status/1468595744470929411?s=27)

De prijs wordt inmiddels voor de twaalfde keer uitgereikt aan personen en ngo’s uit de EU, als bekroning van "uitmuntende initiatieven uit het maatschappelijk middenveld". Elk jaar wordt een ander thema gekozen dat een belangrijk werkterrein van het EESC bestrijkt. Het thema voor dit jaar is doeltreffende, innovatieve en creatieve klimaatacties die een rechtvaardige transitie naar een koolstofarme en klimaatbestendige economie bevorderen. De bedoeling is dat de winnaars met het prijzengeld en de erkenning die zij krijgen hun projecten kunnen opschalen en hun gemeenschap nog meer kunnen helpen.

Op die manier laat het EESC zien dat het maatschappelijk middenveld kan bijdragen aan de Europese Green Deal. EESC-vice-voorzitter Cillian Lohan prees de creativiteit van de ingediende projecten: we hebben positieve verhalen nodig, en "onze prijs belicht uitstekende voorbeelden van de inzet van het maatschappelijk middenveld. Daaruit blijkt zonder enige twijfel dat de wil bestaat om verandering teweeg te brengen, en dat onze medeburgers over een schat aan ideeën beschikken en over de deskundigheid om ze te realiseren."

"Experience shows that organized civil society-led initiatives can drive the agenda forward & create an ecosystem for #ClimateAction where people are inspired within and beyond their community to contribute to the #GreenTransition" (tweet van EESC-voorzitter Christa Schweng - https://twitter.com/workerseesc/status/1468595744470929411?s=27)

We zijn trots dat we daaraan kunnen meewerken. Deze prijs is voor onze werking een belangrijke morele en financiële steun waarmee we nieuw materiaal en acties kunnen ontwikkelen. We hopen dat hij ook een deur zal openen naar nieuwe samenwerkingen. Grootouders voor het Klimaat is een onafhankelijke beweging, sociaal bewogen en geëngageerd. We willen een leefbare wereld doorgeven aan de volgende generaties. Met onze activiteiten willen we met onze leeftijdgenoten en samen met andere organisaties en bewegingen de samenleving sensibiliseren en oproepen tot actie voor een dringend en doortastend klimaatbeleid.

Bron: https://www.grootoudersvoorhetklimaat.be/wp-content/uploads/simple-file-list/persbericht_GrootoudersvoorhetKlimaat_winnaar_EuropesePrijs_EESC_Campagne_onzecenten_211209.pdf