Koopkrachtplakkaat

EnergieplakkaatC

173646265 10222054268599783 1356797931624160070 n

Delen van artikels

 

COC is heel tevreden over resolutie betere luchtkwaliteit: een doorbraak (van politiek besef)!

Het Vlaamse parlement keurde op woensdag 8 december 2021 een resolutie goed waarin het belang van een betere luchtkwaliteit in de strijd tegen het coronavirus centraal staat. “In september lanceerden we ons project ‘operatie propere lerarenkamer’” zegt Koen Van Kerkhoven, secretaris-generaal van COC, “omdat we al lang weten dat een goede luchtbehandeling en -ventilatie één van de belangrijkste wapens zijn tegen de verspreiding van virussen zoals corona.”

COC heeft, in samenwerking met een gespecialiseerd bedrijf, de lerarenkamer van een aantal scholen (één in elke Vlaamse provincie) voorzien van twee complementaire systemen met hun eigen doelstelling: een om lucht te zuiveren en een om lucht te desinfecteren, allebei in aanvulling op de bestaande maatregelen. Koen Van Kerkhoven: “Ramen kunnen meestal niet altijd open blijven staan (als dat al mogelijk is) en de lucht die door de ramen naar binnenkomt is ook niet altijd even gezond. In de vijf scholen reinigen toestellen de lucht met een HEPAfilter. De combinatie met de natuurlijke ventilatie zal de opgebouwde CO2 sneller doen verdwijnen.”

Daarnaast zijn er ook vijf toestellen die de lucht in de lerarenkamer ontsmetten. Die toestellen maken gebruik van uv C-straling (paars licht die vernietigt de aanwezige bacteriën en virussen vernietigd). “Door gebruik te maken van dit soort systemen, bespaar je scholen enorme verbouwingskosten met het oog op mechanische ventilatie, of verwarmingskosten als scholen alleen kunnen rekenen op natuurlijke ventilatie.”

Het project voorziet ook voortdurend metingen. “COC wil met het project niet alleen de lerarenkamer teruggeven aan het personeel, maar ook het onderwijsveld aanmoedigen om te investeren in de technologie,” zegt Koen Van Kerkhoven. Met de bijbehorende rapporteringen wil COC ruimer informeren. Naast de meting van de hoeveelheid CO2, is er ook een meting van de theoretische hoeveelheid met uv C-straling behandelde lucht en van het aantal aerosolen. “Zij zijn de grootste oorzaak van de verspreiding van het huidige coronavirus. Aerosolen zijn quasi gewichtsloos en blijven gedurende uren rondzweven in de lucht. Hoe meer aerosolen er zijn, hoe groter de kans op een besmetting.”

COC heeft had al Vlaanderenbrede aandacht voor luchtkwaliteit in onderwijs en is dus blij dat nu ook de Vlaamse parlement woensdag jl. een resolutie goedkeurde. “Meten is weten, maar er moet meer gebeuren. Onze vraag naar luchtbehandeling krijgt nu terecht politieke aandacht. Dat geeft ons de moed om te onderzoeken of COC haar project kan uitbreiden naar het klaslokaal,” aldus Van Kerkhoven. Er zouden volgens de resolutie proefprojecten met luchtbehandelingsplannen opgezet worden in verschillende sectoren zoals het onderwijs. Het is ook de bedoeling om goede praktijkvoorbeelden te verspreiden. Laat dat nu net zijn wat COC met haar project beoogt. Eindelijk!

Koen Van Kerkhoven

Secretaris-generaal COC