Koopkrachtplakkaat

EnergieplakkaatC

173646265 10222054268599783 1356797931624160070 n

Delen van artikels

 


Ines Keygnaert is laureate Marie Popelin-prijs

 

(foto credits: Wouter Van Vaerenbergh)

Professor Ines Keygnaert krijgt de Marie Popelinprijs vanwege haar uitzonderlijke bijdrage aan het wetenschappelijk onderzoek naar seksueel geweld en de vertaling van haar onderzoeksresultaten naar concrete zorgmodellen en beleidsmaatregelen. 

 

Zonta International heeft Ines Keygnaert genomineerd als kandidate voor de prijs, en een jury van journalisten (Karl van den Broeck, An Brouckmans, Kubra Mayda, Layla El-Dekmak, Samira Atillah, Nina Henkens, Majd Khalifeh, Tine Hens en Nathalie Le Blanc) voorgezeten door Nathalie Le Blanc, hebben quasi unaniem voor haar gekozen als laureate.  

Ines Keygnaert is professor Seksuele en Reproductieve Gezondheid aan het International Centre for Reproductive Health aan de Faculteit Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen van de Universiteit Gent. Ze leidt er ook het “Gender & Violence” Team en coördineert de onderzoekslijn rond seksueel geweld en schending van seksuele en reproductieve gezondheidsrechten, alsook rond gender en seksuele gezondheidspromotie in moeilijk bereikbare, kwetsbare en/of geminoriseerde groepen.  

Niet alleen haar bijdrage aan het wetenschappelijk onderzoek omtrent seksueel geweld en de zorgverlening aan slachtoffers, maar vooral de manier waarop zij deze inzichten weet te vertalen naar concrete zorgmodellen en beleidsmaatregelen verdient veel lof. Op basis van haar onderzoek en interviews van 1001 slachtoffers, is de zorg- en hulpverlening aan slachtoffers ingrijpend veranderd. In plaats van een louter forensische aanpak (‘het lichaam als plaats delict’) heeft er een verschuiving plaatsgevonden naar een holistische aanpak, die uiterst patiëntgericht is en waarbij er voldoende lange nazorg is. In 2017 werd het model Zorgcentrum na Seksueel Geweld geïmplementeerd. Intussen zijn er zorgcentra in Brussel, Gent, Luik, Antwerpen en Charleroi. Het is de bedoeling om tegen 2023 in elk gerechtelijk arrondissement een Zorgcentrum te hebben.  

De recente berichtgeving laat zien dat seksueel geweld een groot probleem is, dat een immense impact kan hebben op de levens van de slachtoffers. Het werk van Ines Keygnaert maakt een groot verschil en verdient dus alle erkenning en waardering. Bovendien heeft haar werk ook een internationale uitstraling: zo worden Europese richtlijnen waar zij mee aan schreef aanvaard als good practices, en heeft ze binnen organisaties zoals UNHCR de aandacht kunnen vestigen op de problematiek van seksueel geweld bij vluchtelingen. Ook dit speelde mee in de beslissing van de jury: Ines Keygnaert heeft een brede en inclusieve kijk op haar vakgebied, en tijdens de coronacrisis nam ze bovendien het initiatief voor onderzoek van de effecten hiervan.  

Bron: https://mailchi.mp/16e10fd2b29b/ines-keygnaert-wint-de-marie-popelin-prijs?e=387c8dcf7b