Koopkrachtplakkaat

EnergieplakkaatC

173646265 10222054268599783 1356797931624160070 n

Delen van artikels

 

Evaluatienota bij ontwerpdecreet individueel maatwerk

Op 9/12/2021 keurde de Commissie Werk en sociale economie van het Vlaams Parlement het ontwerpdecreet individueel maatwerk goed. De parlementsleden konden zich bij de bespreking baseren op beleidsnota’s van het Vlaams Netwerk tegen Armoede. Met onze armoedetoets op het ontwerpdecreet individueel maatwerk pleiten we ervoor dat het individueel maatwerk geen afromingseffect in de hand mag werken, waarbij de meest kwetsbare werknemers uit de boot vallen. Reguliere werkgevers beschikken vaak over onvoldoende kennis, handvaten en ruimte om de nodige integrale begeleiding te bieden aan werknemers in armoede.

Het advies van het Vlaams Netwerk tegen Armoede:
Voorzie een alternatief ter aanvulling van het individueel en collectief maatwerk met voldoende ruimte en aandacht voor de integrale begeleiding van kwetsbare werknemers op alle levensdomeinen, om duurzame tewerkstelling op lange termijn mogelijk te maken.

Totstandkoming dossier Maatwerk bij Individuele Inschakeling

In juli 2021 keurde de Vlaamse Regering het ontwerpdecreet Maatwerk bij individuele inschakeling principieel goed. In overleg met het Departement Werk en Sociale Economie besloot het Netwerk tegen Armoede een armoedetoets uit te voeren.
We maakten een evaluatienota van het ontwerpdecreet en wezen we op de potentiële positie van de lokale diensteneconomie in een inclusieve arbeidsmarkt. De nota kwam tot stand dankzij de input van de verenigingen die momenteel actief zijn binnen de lokale diensteneconomie (LDE), namelijk Buurtwerk ’t Lampeke en De RuimteVaart uit Leuven, en vanuit de expertise in de integrale begeleiding van mensen in armoede binnen het bredere Netwerk tegen Armoede.

Kansen en knelpunten van het ontwerpdecreet

Het Vlaams Netwerk tegen Armoede ziet kansen in het decreet, maar ook knelpunten. Zo vrezen we dat het individueel maatwerk een afromingseffect teweeg zal brengen, waardoor een grote groep mensen met een arbeidsbeperking uit de boot zal vallen. Bovendien stellen wij ons ernstige vragen bij het verdwijnen van de lokale diensteneconomie (LDE) en de rol die het zal (kunnen) spelen in het individueel maatwerk.

Een positief punt in het decreet is de mogelijkheid tot verlenging van de werkondersteunende maatregelen, indien er nog steeds nood is aan verdere ondersteuning. Dit biedt mensen meer kansen op duurzame tewerkstelling bij een werkgever die anders niet in de mogelijkheid zou zijn om de nodige begeleiding of ondersteuning te bieden.

Armoedetoets met aanbevelingen en bedenkingen