Koopkrachtplakkaat

EnergieplakkaatC

173646265 10222054268599783 1356797931624160070 n

Delen van artikels

 

Arbeiders Boelwerf 1979

Karel Heirbaut in Meta-Wasiana

Kim Robensyn, coördinator collectie-ontsluiting van Amsab-ISG, schreef samen met Hendrik Ollivier (voormalig hoofd Collectie) een bijdrage over Karel Heirbaut en het belang van fotocollecties in Meta-Wasiana.

Bibliotheca Wasiana bestaat dit jaar 75 jaar en om dat te vieren is een bijlage bij META verschenen, META WASIANA. Daarin zijn bijdragen van auteurs afkomstig uit het Waasland en over collecties uit het Waasland terug te vinden.

Ook Amsab-ISG voorzag in een bijdrage en focuste op de fotocollectie van Karel Heirbaut en het belang en de ontsluiting van fotocollecties in het algemeen.

Gedurende meer dan anderhalve eeuw kleurde de Boelwerf (1829-1994) het leven in Temse. Niet alleen de fysieke aanblik van de scheepswerf sprak tot de verbeelding. In de jaren 1970 en ’80 werden de gebeurtenissen op de Boelwerf in het hele land met de grootste belangstelling gevolgd. De acties van de Boelarbeiders haalden steevast het televisiejournaal en waren voorpaginanieuws in de kranten. De strijd voor het behoud van de scheepswerven, de acties tegen het inzetten van privébewakingsfirma’s om de arbeiders te controleren, de eenheidsvakbond, de spanningen tussen syndicalisten op de werkvloer en de vakbond als instituut, het werd allemaal op de voet gevolgd. De koppen en de namen van de charismatische vakbondsleiders bleven bij. En één van die leiders was Karel Heirbaut.

Al sinds zijn prille begin hecht Amsab-ISG heel veel waarde aan museale collecties, fotocollecties in het bijzonder. Het heeft er ongetwijfeld toe bijgedragen dat verschillende fotografen hun archieven aan Amsab-ISG toevertrouwden. Onder hen enkele met naam en faam: Frans Pans, Lieve Colruyt, Walter De Mulder en dus ook Karel Heirbaut.

Amsab-ISG ontwierp een biografische website, www.karelheirbaut.be, waar je meer kan ontdekken over Karel Heirbaut.

Bron: https://www.amsab.be/over-ons/in-de-media/972-karel-heirbaut-in-het-tijdschrift-meta-waesiana