Koopkrachtplakkaat

EnergieplakkaatC

173646265 10222054268599783 1356797931624160070 n

Delen van artikels

 

Winkelpersoneel verwacht meer respect in 2022

Grootschalige enquête schept duidelijkheid over de toekomst van de sector.

‘’De fysieke onveiligheid op de werkvloer door het coronavirus én agressieve klanten blijven voor meer dan 80% van de ondervraagden het grootste obstakel in de job als winkelbediende’’, weet Kristel Van Damme van ACV Puls. Ook de blijvende vraag naar flexibiliteit maakt drie op vier winkelbedienden erg bezorgd. Dat blijkt uit een enquête bij de leden van ACV Puls, de grootste bediendenvakbond van het land.

Maar liefst de helft van het winkelpersoneel zegt daarom morgen van job te veranderen als er zich een mogelijkheid voordoet. Opvallend: ondanks de extra maatregelen die vakbonden en werkgevers overeen kwamen om de veiligheid te verhogen en een éénmalige coronapremie in de vorm van een consumptiecheque te geven, vindt slechts 50%  dat het nu beter werken is dan een jaar geleden. ‘’Door de coronacrisis zijn voor vele mensen de ogen opengegaan: de loon- en arbeidsvoorwaarden zijn met de lage baréma’s zwaar ondermaats. Bovendien zorgt de loonnormwet ervoor dat er weinig verbetering mogelijk is, zelfs al zouden sommige werkgevers er wél iets aan willen doen’’, weet Van Damme.

Ook frappant: drie op vier winkelbedienden overwegen om in 2022 actie te voeren voor betere loon- en arbeidsvoorwaarden. ‘’80% van hen verwacht in 2022 meer respect maar eigenlijk zouden we dit niet hoeven te vragen. Deze mensen zijn sinds de start van de coronacrisis als ‘essentieel’ omschreven, tijd om hen ook zo te gaan behandelen en dit te vertalen naar leefbare jobs.’’