Koopkrachtplakkaat

EnergieplakkaatC

173646265 10222054268599783 1356797931624160070 n

Delen van artikels

 

Omgekeerde nieuwjaarsbrief van je klimaatopa en -oma

Gelukkig Nieuwjaar! Dat wensen we elkaar op 1 januari. In Vlaanderen is het ook een traditie dat kinderen een nieuwjaarsbrief aan hun (groot) ouders en doopouders voorlezen. De Grootouders voor het Klimaat draaien vandaag de rollen om: terugblikkend en vooruitkijkend lezen ze hier hun nieuwjaarsbrief voor de jongste generatie op deze planeet.

Onze ambassadeur en jeugdschrijver Marc De Bel schreef de tekst en leest de brief ook zelf voor. De achtergrondmuziek is van Pieter Cooreman.

Klimaatopa Rik Haeghebaert las de brief van Marc De Bel op 1 januari persoonlijk voor voor zijn kleinkinderen. Vrt filmde deze omgekeerde nieuwjaarsbrief. Hij is ondertussen helaas niet meer te zien.

De Vlaamse Ouderenraad meldde de omgekeerde nieuwjaarsbrief op zijn website en in de nieuwsbrief.


Liefste kleinkoters,

Bij de start van een nieuw jaar wenst men traditiegetrouw elkaar geluk, liefde en het beste toe en wordt er van alles beloofd. Helaas kunnen wij, de oma’s en opa’s van deze wereld, geen bergen (meer) verzetten en ook niet (meer) toveren, al lieten wij dat jullie vroeger, toen jullie nog veel kleiner waren, wel geloven. En geloofden wij dat toen stiekem zelf ook een beetje.

Veel bergen hebben wij echter niet verzet. Wel toegelaten dat er vorig jaar op onze aardbol 16 miljoen hectare bos is gekapt, vliegtuigen en gifwolken insecticiden en herbiciden de lucht hebben vergiftigd en met z’n allen veel teveel vlees hebben gegeten, waardoor drinkbaar water overal ter wereld almaar schaarser wordt. Verder hebben we ook lijdzaam toegezien hoe meer dan de helft van alle diersoorten aan het verdwijnen is en de oceanen één grote vieze plastic soep zijn geworden.

Vandaar dus dat wij hier met een slecht rapport en rode oortjes ferm staan te blozen. Al komt dat uiteraard ook voor een stuk omdat de aarde steeds warmer wordt. Rampzalig warm.

Trots zijn we dus niet, maar op deze eerste dag van het jaar beloven we ons best te doen om jullie toekomst gezonder te maken. Want jullie zijn de pijlen, wij de bogen, die zich (in)spannen om jullie zo ver mogelijk de wereld en de toekomst in te schieten.

Een wereld die steeds doller lijkt te draaien, en een toekomst, die er volgens de wetenschappers niet erg groen en rooskleurig uitziet.

Tenzij wij niet bij de pakken blijven zitten en we samen strijden voor een gezondere wereld. Niet met geweld, maar door ons af te vragen wat wij kunnen doen om dat te bereiken. En dat dan ook doen, woorden én daden. Bij deze alvast een dikke proficiat aan iedereen van jullie die tijdens het voorbije jaar actie heeft ondernomen en als klimaatspijbelaar of bosbrosser zijn stem heeft laten horen. Maar het mag nog iets meer zijn. Prik, als vlijmscherpe pijlen, onze burgemeesters en wereldleiders wakker en laat hen nog dit jaar, al dan niet in een late nieuwjaars- of lentebrief, beloven zowel plaatselijk als wereldwijd hun best te doen. Geen loze beloftes, want aan leugens en fake news hebben wij intussen een broertje dood. Laat jullie niet afschepen, maar zweef als pijlen, in het besef dat tegenwind zwevers doet stijgen.

En lees tussen al dat twitteren, instagrammen en tiktokken door ook zoveel mogelijk. Want wie leest voedt zichzelf op, zodat wij, oma’s en opa’s, tussen twee acties door, met een iets geruster geweten onze middagdutjes kunnen doen.

Voor de rest wensen wij jullie vooral veel geluk en nog meer liefde toe en hopen van harte op een wereld met weinig huiswerk, zeker voor de kleintjes, zodat jullie veel buiten kunnen spelen, kattenkwaad uithalen en ons lekker spannende verhaaltjes vertellen. Over kleine, dappere tovenaars die onze wereld weer gezonder, liefdevoller en mooier maken…

Uw liefhebbende oma en opa,

1 januari 2020

Bron: eerste omgekeerde nieuwjaarsbrief