Koopkrachtplakkaat

EnergieplakkaatC

173646265 10222054268599783 1356797931624160070 n

Delen van artikels

 

« De doodgravers »

Het boek « Les Fossoyeurs«  dat pas verschenen is bevestigt wat we reeds wisten over het beheer van de privatiseerde verpleeginstellingen, in het bijzonder van het bedrijf Orpea dat zeer aanwezig is ook in België.

Maar deze maal is het schandaal, waarover de getuigenissen in Frankrijk en in België elkaar opvolgen, ronduit enorm!

Geprivatiseerde etablissementen maken enorme winsten doorte bezuinigen top de rug van het personeel en de bewoners. Daarbij komt nog de deelname van de Staat in de zorgkosten en de praktijk van onwettige commissielonen vanwege de leveranciers. Kortom, er wordt diep gegraaid in onze staatskas.

De financiële rentabiliteit van de sector primeert, en wordt verzekerd ten koste van de zorg. Dit is de rode draad die overal door dit soort instellingen gevolgd wordt.

Franse volksvertegenwoordigers eisen zelfs om ter plaatse te kunnen gaan om inspecties te doen zoals dat in de gevangenissen het geval is. Wat is er aan de hand in de verpleeginstellingen? Wat verbergt men ons eigenlijk?

De bejaarden worden verkocht aan private investeerders ondanks het feit dat deze praktijken al lang bekend zijn.

In 2018 beloofde men dat de sector ging hervormd worden, maar in de homes is er tot nu helemaal niets veranderd.

Het heeft jaren klachten geregend maar het is de eerste maal dat er zoveel beroering rond ontstaat. Is de langverwachte tsunami op komst of is het weer storm in een glas water?

Uitkijken dus naar wat komen gaat…

De Gang van de Razende Ouderen komt op voor [1]

  • Een maximum prijs voor een plaats in een Verblijfs- of Verzorgingscentrum aan een bedrag 10% onder het volwaardig universeel minimum pensioen [2]. De seniors hebben recht ook recht op een minimum van zakgeld.  
  • De oprichting van een “Ombudsman voor de rechten van bejaarden”, verantwoordelijk voor de controle op de levensomstandigheden van de bejaarden in een verblijfs- of verzorgingscentra, zowel de publieke als de private, het beheer van desgevallende klachten en het bestrijden van elke schending van mensenrechten door opzettelijk of onopzettelijk toebrengen van slagen of letsel, in het bijzonder straffen of intimidaties, alsook tegen elke vorm van commercieel misbruik van bejaarden.
  • Het verlichten van de administratieve taken voor het medisch personeel en het verhogen van de RIZIV-toelagen, vooral inzake personeelsbezetting (minimum personeelsbezetting), in de rust- en verzorgingscentra.
  • Het vastleggen van verplichte kwaliteit criteria in de rust- en verzorgingcentra (met name hygiëne, zorg, voedsel, veiligheid, animatie, welzijn).
  • Het herwaarderen van de verpleegkundige beroepen in geriatrische omgeving en de specialisatie van de opleiding in verpleegkundige geriatrie, die een degelijke kennis over de bejaarde leeftijd vereist (hygiëne, voeding, neurologische aandoeningen).

De Gang van de Razende Ouderen” komt op tegen

  • Elk misbruik van ouderen en van hulpbehoevende bejaarden, ongeacht in welke geriatrische instelling.
  • Elke vorm van discriminatie in leeftijd (van activiteit, zorg, medicijnvergoedingen, prothesen).
  • Elk commercieel misbruik van de “OUDE LEEFTIJD” in geriatrische omgeving.

M.-F. D., P. M.
Voor de Gang van de Razende Ouderen

Bron: https://gangdesvieuxencolere.be/2022/01/les-fossoyeurs-de-doodgravers/