Koopkrachtplakkaat

EnergieplakkaatC

173646265 10222054268599783 1356797931624160070 n

Delen van artikels

 

OPEN BRIEF AAN ONZE BELEIDSMAKERS OVER HUN VERANTWOORDELIJKHEID IN DE SITUATIE VAN VERZORGINGSTEHUIZEN

Het onlangs verschenen boek « Les Fossoyeurs » bracht schandalige misbruiken en schaamteloze uitbuiting in bejaardeninstellingen aan het licht die welig tieren in de commerciële netwerken van rust- en verzorgingstehuizen (maar niet alleen daar).

De waaier van het politiek spectrum schenkt er vandaag in de media alle aandacht aan. Dat is alleen maar dankzij het onderzoek van een onafhankelijke journalist die een aanbod van 15 miljoen euro afgewezen heeft dat hem discreet werd aangeboden om zijn stilzwijgen af te kopen.

Sindsdien, o wonder, gaat er geen dag voorbij zonder dat één of andere « goede ziel » uit de politieke wereld of van de media op hem foeteren omdat hij de kat de bel aangebonden heeft.  Dat is wat jullie doen, politieke verantwoordelijken.

Dat is een beetje te gemakkelijk!

Dit mistoestanden worden al sinds jaren aan de kaak gesteld, met name door onze Gang van Razende Ouderen. Helaas, was dat slechts roepen in de woestijn. Er is geen ergere doofheid dan die van niet willen, in dit geval doofheid met doden op het geweten!

Nu het schandaal eindelijk aan het licht komt, dames en heren afgevaardigden en ministers, verschijnen jullie op alle tv-schermen om een zondebok te vinden.

Zeker, Orpea, Korian, Armonea, Vulpia en anderen worden vandaag in al hun afschuwelijke glorie ontluisterd.

Maar wie heeft onze bejaarden overgeleverd aan de winstzucht van financiële groepen? Wie legde een just-in-time beheer op aan de non-profit of van de publieke instellingen? Wie heeft geweigerd om voorgestelde alternatieven te steunen? Wie heeft de sociale sector op water en brood gezet? Wie heeft het beroepen van bejaardenverzorging compleet laten verkommeren? Wie heeft nagelaten een korps van competent en empathisch personeel te vormen? Wie heeft  de verplichting van onderzoek en controle in de woon- en verzorgingstehuizen van zich afgeschoven?  Wie heeft het opmaken van klachtendossiers begraven? Wie heeft geweigerd om kwantitatieve en kwalitatieve normen vast te leggen om het respect en de waardigheid van bejaarde mensen te garanderen?

Jullie, terwijl ​​het geld van ons nationaal budget grotendeels opgeslokt wordt door financiële haaien die teren op de ellende van oude mensen!

In Wallonië is meer dan de helft van de rusthuizen in particuliere handen. In Brussel is dat 65%. In Vlaanderen is een grootschalig offensief aan de gang om de instellingen die nog in handen zijn van de publieke en de associatieve instellingen zijn over te hevelen naar de privésector.

Het schandaal dat in Orpea aan het daglicht heeft zijn wortels in de privé- en commerciële sfeer en breidt zich als een pandemie uit in de publieke-en de associatieve sector. Waarom? Omdat  winstgevend beheer, bezuinigingen en businessplannen door jullie, politieke verantwoordelijken, als magische formules opgedrongen worden!

ONZE EERSTE EIS IS:

de huisvesting van ouderen uit de handen nemen van de privé-investeerders en ze terug toe te vertrouwen aan de lokale autoriteiten; (her)subsidiëring van de gezondheidszorg en de hulp aan de bejaarden, thuis, in openbare rusthuizen of in alternatieve structuren die hen maximale autonomie bevorderen.

Deze subsidiëring moet dienen om betere levensomstandigheden van onze bejaarden te creëren, niet om aandeelhouders te verrijken. Als het om een commerciële instelling gaat eisen we strikte limieten over de uitkering van dividenden en premies aan de beheerders.

ONZE TWEEDE EIS:

verbetering van de werkomstandigheden en de opleiding van het personeel. Het welzijn van de bewoners hangt op de eerste plaats af van de kwaliteit van het contact  met het personeel.

 Wij wijzen ook op het gebrek aan personeel, vooral aan geschoold personeel, op de lage lonen, de flexibele uren, de opeenvolging van tijdelijke contracten, het inschakelen van stagiaires, het gebrek aan een gedegen opleiding. Dat maakt allemaal het beroep in deze sector onaantrekkelijk met het gevolg van leegloop en aanwervingsproblemen.

Slechte arbeidsomstandigheden leiden tot mishandeling! Veel medewerkers lijden eronder dat ze, door gebrek aan middelen, aan tijd en aan begeleiding geen andere uitweg zien dan slechte verzorging en mishandeling,

Opleiding is essentieel! Het verlenen van aangepaste zorg aan bejaarden, vooral aan hulpbehoevenden, kan niet enkel steunen op improvisatie en goede wil. Opleiding is hier noodzakelijk, evenals stage, vorming en omkadering om inzicht te hebben op wat mishandeling en wat gedegen verzorging is en wat respect is voor mensen die hulpbehoevend zijn.

Op alle niveaus moet het personeel betrokken worden bij het beheer van de instellingen, de organisatie van het dagelijks leven, de uitwisseling van informatie en ervaringen. Dit om een optimale leefomgeving te creëren, zowel voor de bewoners als voor het personeel, en waar ook familie en naasten welkom zijn omdat ook zij een belangrijke rol vervullen..

Jullie, politici, die de rust- en verzorgingstehuizen subsidiëren en doe de loonschalen de werkomstandigheden en de beroepsopleiding respecteren, het zijn jullie die daar de verantwoordelijkheid voor hebben!

ONZE DERDE EIS:

zorg voor serieuze en onaangekondigde controles in de verpleeghuizen! Neem jullie verantwoordelijkheid daarvoor op!

Hoe is het mogelijk dat het tien jaar geduurd heeft vooraleer een zorginstelling in Doornik eindelijk gesloten werd en waar de mishandeling en de marteling nochtans algemeen bekend stonden, zoals nu door de gemeentelijke autoriteiten zelf toegegeven is? Hoe is het mogelijk dat in Geraardsbergen brandweer en politie plots opgetrommeld worden om in allerijl een rusthuis te ontruimen dat al maanden geen vergunning meer had?

Dames en heren burgemeesters, jullie hebben het recht om onaangekondigd de rusthuizen van jullie gemeente te bezoeken. Hoe vaak hebben jullie dat recht uitgeoefend? Plaats die informatie alstublieft op jullie lokale website!

Dames en heren volksvertegenwoordigers, enkele van jullie collega’s in Frankrijk pleiten voor het recht om onaangekondigd rusthuizen te kunnen bezoeken, zoals het bij hen in de gevangenissen bestaat. Kan het nog ruwer gezegd worden?  En jullie, wat gaan jullie doen?

Wij eisen dat de rust- en verzorgingscentra serieus gecontroleerd worden en dat deze controles herhaaldelijk en onaangekondigd gebeuren, zowel overdag als ’s nachts. Na de recente losbarsting van schandalen gaan sommigen beleidsmakers er trots op dat ze nu controles hebben uitgevoerd in Orpea. Hoera, eindelijk! Maar doen jullie er ook op andere plaatsen? Hoe volgen jullie de meldingen op van flagrant misbruik? En wanneer het schandaal voorbij ebt, zullen deze toestanden niet terugkeren?

Wie en wat controleert jullie administratie eigenlijk? Alleen bureaucratische normen? De afstand tussen het bed en het raam? Hoeveel badkamers er zijn? Of controleert ze de realiteit van hoe het er in het dagelijks leven van de bewoners aan toegaat. Hoeveel tijd en aandacht er aan elke bewoner wordt gegeven. Hoelang duurt het eer een oproep beantwoord wordt. Of er echt met geduld geluisterd en geantwoord wordt?

De controles moeten zich vooral richten op de kwaliteit. Vraagt dat meer dan simpelweg een checklist in te vullen? Dat is inderdaad zo, maar het is wel van groot belang voor het dagelijks leven van de bewoners.

Dames en heren ministers, wij eisen meer klaarheid. Wij eisen dat de websites van jullie respectieve ministeries de nodige informatie leveren voor de bewoners en hun familie: over de uitgevoerde controles, over de bestaande voorwaarden en  normen en over de resultaten van de controles, met de naam van de bezochte instellingen, evenals de datum en het uur waarop ze uitgevoerd werden.

In de rust- en verzorgingstehuizen zijn er comités van bewoners. Wanneer komen die samen? Wie is daarop aanwezig? Worden de gezinnen en de gemeentelijke diensten daarbij betrokken? Wat wordt daar beslist? Wij eisen dat deze informatie gecentraliseerd en gepubliceerd wordt en onder de verantwoordelijkheid valt van de ministers en hun administratie!

ONZE VIERDE EIS:

de aanstelling van  een Algemeen Afgevaardigde voor de rechten van bejaarden zoals die voor het kind, met gelijkaardige bevoegdheden, garantie van volledige onafhankelijkheid en met de nodige voorzieningen om hun taak uit te voeren.

Wij eisen dat elke betrokken partij op deze verantwoordelijke beroep kan doen  en dat hijzelf ook initiatieven kan ondernemen wanneer de rechten, het welzijn, de waardigheid van bejaarden op het spel staan en dat hij, indien nodig, kan overgaan tot vervolging.

ONZE VIJFDE EIS:

de bewoners van verblijf- en verpleegtehuizen moeten vrij zijn om te komen en te gaan waar ze willen of wanneer ze mensen willen ontmoeten of ontvangen. De  mensen uit hun omgeving moeten het recht hebben om hen als kennissen te bezoeken zodat de affectieve banden die essentieel zijn voor ieders gevoelswereld niet verbroken worden.

Dames en heren van de regering,

Het Orpea-schandaal is geen nieuw of onverwacht feit dat zomaar opduikt. Het is de uiting van een kwaal die steeds verder woekert en die sinds lang bekend is maar die jullie, alle verwittigingen ten spijt, hardnekkig zijn blijven ontkennen. Het is de top van de berg van schandalen van slechte behandeling die onze senioren en zorgbehoevende bejaarden ondergaan en wier welzijn en waardigheid helemaal onder jullie verantwoordelijkheid valt!

Het is onaanvaardbaar dat jullie blind blijven voor de  jarenlange onderfinanciering, de uitbuiting en de mistoestanden in de bejaardeninstellingen!

Het is ongehoord hoe jullie het personeel en de bewoners van rusthuizen in massale ontreddering hebt gelaten toen de pandemie uitbrak en er geen maskers, geen beschermingen, geen beademingsapparatuur beschikbaar waren. Jullie deden ook geen onderzoek wanneer moest opgetreden worden tegen instellingen die covidpatiënten weigerden op te nemen en ze blootstelden aan dood door verstikking, of ze afzonderden op hun kamer. Er waren ook instellingen die eigenmachtige hun deuren sloten. Bezoekverbod werd opgelegd, huisartsen werden de toegang tot hun patiënten ontzegd, bewoners verkommerden in totale afzondering. Jullie lieten senioren sterven bij de vleet!

Ontoelaatbaar is ook jullie offensief tegen onze pensioenen: later en langer werken, tot uitputting toe en ons bejammeren wanneer we er niet meer van kunnen genieten omdat we er niet meer zijn. Het is ontoelaatbaar dat degenen die ondanks alles erin slagen om te overleven dat moeten doen met een ellendig pensioen dat weggevreten wordt door de stijging van de levensduurte, de huren, de verwarming en het elektriciteitsverbruik!

Ontoelaatbaar zijn ook de pesterijen en aanvallen op de vrijheid en waardigheid van de bejaarden die moeten zien rond te komen met een IGO-uitkering (InkomensGarantie voor Ouderen) die nauwelijks de armoedegrens overschrijdt. Het is voor hen ook verboden om meer dan 29 dagen per jaar bij familie of vrienden in het buitenland door te brengen. Onvoorstelbaar is ook de permanente de dreiging van een controle door de postbode, een maatregel die wel opgeschort maar nog niet afgeschaft is en die de onmiddellijke intrekking van de toeslag voorziet zonder de mogelijkheid om vooraf gehoord te worden.

DE BEJAARDEN LATEN ZICH NIET MEER DOEN!
DE GANG VAN RAZENDE OUDEREN
IS ER OM HEN BIJ TE STAAN!

Bron:https://gangdesvieuxencolere.be/2022/02/lettre-ouverte-a-nos-gouvernants-open-brief-aan-onze-beleidsmakers/