Koopkrachtplakkaat

EnergieplakkaatC

173646265 10222054268599783 1356797931624160070 n

Delen van artikels

 

PERSBERICHT: ACV Puls roept Minister Beke op om terug te komen op zijn uitspraak

ACV Puls roept Minister Beke op om terug te komen op zijn uitspraak en vraagt overleg over de controle op zorg en welzijn

Tijdens een plenair debat in het Vlaamse parlement op woensdag 24 februari 2022 werd Minister Wouter Beke geïnterpelleerd over de situatie in de commerciële woonzorgcentra naar aanleiding van de onthullingen over de groep Orpéa.

In een repliek op de vragen over het samengaan van een tekort aan personeel en zorgmateriaal met het uitkeren van winsten reageerde de Minister dat: “Er zijn duizenden vacatures in de woonzorgcentra, ga elders solliciteren waar je je sterker kunt engageren in de zorg. Personeel kan op geen betere manier sanctioneren dan dat ze stemmen met de voeten, zoals ze dat noemen.”

Hiermee verlegt de Minister de verantwoordelijkheid voor de goede zorg en voldoende personeel bij de individuele werknemer. Wie onvoldoende collega’s heeft om degelijke zorg te bieden moet maar veranderen van job en de bewoners achterlaten. De problemen in deze woonzorgcentra worden met dergelijke aanpak op geen enkele manier opgelost: de zorg zal er niet door verbeteren, er zal geen enkel materiaal extra door aangekocht worden, er zal geen euro minder winst uit zorg versluist worden naar aandeelhouders én de achterblijvende werknemers zullen met nog meer werk blijven zitten.

De situatie in een deel van de commerciële woonzorgcentra en de dramatische en ontoelaatbare feiten in kinderdagverblijf ’t Sloeberhuisje nopen tot meer overheidsingrijpen.

ACV Puls roept Minister Beke op terug te komen op zijn uitspraken en de verantwoordelijkheid voor het oplossen van mistoestanden niet door te schuiven naar het personeel.

ACV Puls vraagt aan de Minister om in de komende weken een diepgaand overleg te organiseren over de verdere stappen om de controle op de kwaliteit van de zorg en de inzet van voldoende personeel op te drijven en over maatregelen die het wegvloeien van middelen voor zorg naar aandeelhouders en eigenaars in de toekomst onmogelijk maken.