Koopkrachtplakkaat

EnergieplakkaatC

173646265 10222054268599783 1356797931624160070 n

Delen van artikels

 

Europese leiders, steun Oekraïne, maar neem mensenrechten ook ernstig als het je eigen bondgenoten betreft!

© Foto: Palestinian Eve Network, Gazastrook bombardement 2014.

 

Opiniestuk Palestina Solidariteit:

Enkele dagen geleden ontwaakten velen van ons, zoals een groot deel van de wereld, met het verbijsterende nieuws dat Russisch president Poetin een militaire invasie startte in Oekraïne. Niet gewoon de reeds gevreesde invasie in de provincies Donbass en Luhansk maar een invasie over het totale grondgebied van Oekraïne.

Waar we de eerste dagen zagen dat het Russische leger probeerde om met een blitzoffensief de democratisch verkozen Oekraïense regering ten val te brengen, zien we de laatste dagen dat het Russische leger steeds méér de grote steden omsingelt, wat ook doet vrezen voor véél méér burgerslachtoffers.

Daarom gaat de sympathie en steun van Palestina Solidariteit in de eerste plaats naar de bevolking van Oekraïne. Wij hopen dat, naast het moedige verzet van de Oekraïense bevolking, en de druk van de internationale gemeenschap, ook onder het Russische volk voldoende mensen zullen opstaan die de moed hebben deze oorlog te veroordelen en te eisen dat deze invasie stopt.

Wanneer wij de verontwaardigde reacties horen van de leiders van de Verenigde Staten en de Europese Unie bekruipt ons echter opnieuw een gevoel van ergernis om de weinig consequente houding van velen van hen, wanneer het gaat om mensenrechten. Want zo bekommerd om mensenrechten als onze westerse leiders nu plots beweren te zijn, zo onverschillig kijken velen van hen al jaren weg van even erge mensenrechtenschendingen in andere landen, louter omdat ze gepleegd worden door landen die we beschouwen als ‘bondgenoten’.

Deze hypocrisie is niet alleen ergerlijk maar maakt ook dat westerse kritiek op mensenrechtenschendingen, in veel niet-westerse landen nog amper geloofwaardig wordt bevonden. De weinig consequente kritiek van onze westerse leiders wordt ook handig uitgebuit door autoritaire leiders. O.a. Russisch president Poetin verwees de voorbije weken, maanden, en jaren voortdurend naar de oorlogen van de VS, en andere NAVO-landen, in het Midden-Oosten en Servië, om de NAVO-landen te beschuldigen van hypocrisie.

Het onderstaande bericht van de ‘Jewish Voice for Peace’ * drukt de hypocrisie qua mensenrechten treffend uit:

“Als deze beelden van bombardementen ons bewegen tot actie en sympathie voor Oekraïne – en de VS provoceren om agressieve sancties op te leggen aan Rusland – zouden ze hetzelfde moeten doen voor Palestina en Israël.

Onze harten breken voor de mensen van Oekraïne. De mensen van Gaza kijken naar het geweld in Oekraïne met een pijnlijk gevoel van bekendheid en déjà vu. Terwijl het Israëlisch geweld in Gaza rechtstreeks door de Amerikaanse regering wordt gefinancierd voor $3,8 miljard per jaar, weigert de VS om deze financiering in te trekken en het soort sancties op te leggen die ze zo gemakkelijk hebben gezworen aan Rusland op te leggen.

Amerikaanse militaire interventies in andere landen zijn al tientallen jaren een van de belangrijkste bronnen van dood, lijden en uitbuiting wereldwijd, en Amerikaanse oorlog tegen Rusland zou alleen maar leiden tot meer geweld in de regio – niet minder. Daarom hebben we een anti-oorlog standpunt en pleiten we voor het sluiten van militaire basissen, het terugtrekken van troepen en het beëindigen van bezettingen. Dit strookt met onze eis dat de VS alle militaire financiering aan Israël stopzetten en een einde maken aan de medeplichtigheid aan de Israëlische bezetting, apartheid en etnische zuiveringen – dat zijn allemaal overtredingen van hetzelfde “internationaal recht” waarop Amerikaanse leiders zich beroepen in het geval van Rusland.”

*Het origineel bericht van Jewish Voice for Peace kan u hier lezen.

Als u als journalisten de volgende dagen en weken contact of interviews hebt met onze politici over de oorlog in Oekraïne, dan hopen wij dat u hen niet enkel vraagt om Oekraïne te blijven steunen, maar dat u hen ook de vraag zal stellen om de eigen principes consequenter toe te passen.

Het geeft ons immers geen enkele geloofwaardigheid als wij Russisch president Poetin aanspreken op respect voor de soevereiniteit van Oekraïne, terwijl we zélf voortdurend andere landen, zonder VN-mandaat, tot as en puin bombarderen, (of onze ‘bondgenoten’ toe staan dat te doen).

Wanneer wij niet bereid zijn onze eigen grote principes zélf consequent toe te passen gaan we er niet in slagen een oplossing te vinden voor de oorlog tussen Oekraïne en Rusland. Ook in de rest van de wereld dwingen we er geen respect mee af.

Tegenwoordig stellen politici zich de vraag hoe Europa in de toekomst nog een rol kan spelen in de wereld. Wij denken dat de tijd dat werd aanvaard dat Europese (of westerse) grootmachten hun wil met dwang aan de wereld konden opleggen voorbij is. Wij zijn er van overtuigd dat, als Europa nog een rol wil spelen in de wereld, het daar enkel in zal slagen door de eigen principes van democratie en mensenrechten eindelijk echt consequent toe te passen. Met een méér consequente politiek van mensenrechten zullen we ook het respect voor Europa, in de rest van de wereld, doen toenemen.

 Palestina Solidariteit vzw