Koopkrachtplakkaat

EnergieplakkaatC

173646265 10222054268599783 1356797931624160070 n

Delen van artikels

 

3 maart 2022

persbericht

Vrouwen nog steeds geen volwaardige werknemers in de scheikunde

 

In het kader van de Internationale Vrouwendag op 8 maart 2022 verdiepte ABVV Scheikunde zich in de sectorale cijfers over de loon- en arbeidsomstandigheden in de scheikunde. De resultaten zijn zorgwekkend, want de loonkloof is in de grootste subsector van de scheikunde dubbel zo groot als het nationaal gemiddelde.

 

Hogere lonen voor mannen, lagere lonen voor …

Volgens het Instituut voor gelijkheid van mannen en vrouwen (zie Figuur 1: loonkloof) bedraagt de loonkloof in de belangrijkste subsector, namelijk de chemie, 17,6 % (na correctie arbeidsduur) en 23,3 % (zonder correctie arbeidsduur). Deze loonverschillen zijn groter dan de Belgische gemiddelden (9,1 % met correctie en 22,7 % zonder correctie).

De loonverschillen in de andere subsectoren van de scheikunde (farmaceutische industrie en kunststof) zijn eveneens groot: respectievelijk 17,3 % en 15,5 % (zonder correctie arbeidsduur). 

Verder blijkt ook uit Figuur 2: lonen arbeiders en bedienden het volgende: maar liefst 55 % van de vrouwelijke arbeiders verdienen minder dan € 3000 bruto per maand, tegenover 43 % van de mannelijke arbeiders. Hoge lonen in de scheikunde zijn dus zeker geen realiteit voor iedere werknemer. Bij de bedienden zien we dezelfde tendens: 40 % van de mannelijke bedienden verdienen meer dan € 5000 bruto per maand, tegenover slechts 27 % van de vrouwen.

  

  

Andrea Della Vecchia, federaal secretaris van ABVV Scheikunde, reageert ontgoocheld: “De loonkloof tussen vrouwen en mannen blijft groot in de sector. Het is onmogelijk dit te rechtvaardigen en goed te keuren, vooral in een winstgevende en groeiende sector die regelmatig op zoek is naar nieuwe werknemers”. De syndicalist wijst ook op het verband tussen vrouwen en lage lonen: “De cijfers van het Instituut brengen ook aan het licht dat er in de scheikunde meer vrouwen met lage lonen tewerkgesteld zijn”.

 

De weg naar meer gelijkheid - er zijn oplossingen

In aanloop naar 8 maart 2022 bevroegen we ook onze eigen leden uit de sector over deeltijds werken.


Wat blijkt?        

Verhoudingsgewijs werken dubbel zoveel vrouwen deeltijds. Hun belangrijkste motief? Ze zorgen voor onder andere kinderen, ouders, ... Echter, mocht een voltijds contract 32 uur bedragen, dan geeft 2 op de 3 vrouwen die deeltijds werken aan dat ze terug voltijds zouden werken. Dit zou voor meer dan 70 % van hen tot een betere werk-privébalans leiden. Interessant om weten is dat ook een meerderheid van de mannen die nu deeltijds werken, terug voltijds aan de slag zou gaan als een voltijds contract 32 uur zou bedragen.

 

Dubbele winst          

“Een sector die de loondiscriminatie aanpakt, is niet alleen een voorbeeld voor anderen, maar is ook geloofwaardiger voor haar huidige en toekomstige (vrouwelijke) werknemers. En een sectorale arbeidsduurvermindering zou hierin een grote rol kunnen spelen. Zo kunnen mannen én vrouwen zich op een gelijkwaardige manier toeleggen op hun loopbaan”, aldus Andrea. Uit onderzoek blijkt immers dat vrouwen vandaag de dag nog steeds het overgrote deel van de huishoudelijke taken op zich nemen. “Hierdoor gaat er enerzijds enorm veel talent verloren op de arbeidsmarkt, wat tot een aanzienlijk productiviteitsverlies leidt. Anderzijds zou de sector hiermee terug aantrekkelijker worden, wat de zoektocht naar arbeidskrachten ten goede zou komen”, voegt hij tot slot toe.

 

Als ABVV Scheikunde blijven wij met andere woorden tegen loondiscriminatie strijden! Door de leidende rol van de scheikunde in onze economie moet de sector meer dan ooit een voorbeeld zijn voor andere sectoren.

Andrea Della Vecchia

Federaal secretaris