Koopkrachtplakkaat

EnergieplakkaatC

173646265 10222054268599783 1356797931624160070 n

Delen van artikels

 

Gebrek aan transparante loonschalen in Brusselse NGO’s werkt discriminatie vrouwelijke werknemers in de hand

“Gelijk loon voor gelijk werk”, klinkt evident, maar op de werkvloer is het dat vaak niet. Vandaar dat ACV Puls, CNE en SETCa ijveren voor transparante functiebeschrijvingen en daaraan gekoppelde loonschalen. Dat blijft de beste garantie tegen discriminatie. Vreemd dat de werkgeversfederaties van de sector van de Brusselse NGO’s weigeren om daarover te onderhandelen.

Nochtans toont een recente bevraging van de vakbonden samen met FairCSO* dat het ontbreken van loonschalen leidt tot onzekerheid en willekeur in de NGO’s. Bovendien werkt het gebrek aan transparantie discriminatie van vrouwelijke werknemers in de hand.

Aan onze bevraging namen vooral vrouwen deel. Dat hoeft niet te verwonderen want meer dan 80% van de werknemers in de Brusselse NGO’s zijn vrouwen. 2 op de 3 gaven aan dat zij nooit over hun loon kunnen onderhandelen. Ook niet toen ze werden aangeworven. 32% vindt dat een spijtige zaak.

De helft van de werknemers vindt dat zij te weinig verdienen in verhouding tot hun skills. Vier op de tien heeft een loon dat geen rekening houdt met hun opgebouwde anciënniteit in de sector. Een werkneemster liet weten: "Ik heb dit jaar een loonsverhoging gevraagd omdat mijn loon te laag is in verhouding tot mijn anciënniteit in de organisatie. Ik heb nooit de kans gehad om het juiste bedrag te bespreken. Het management ging bekijken of een loonsverhoging mogelijk was en zou me op de hoogte zouden houden. Maar waarop gaan ze zich baseren? En wie gaat controleren of het bedrag waar zij mee gaan terugkomen, correct is?”

Hoog tijd dus dat er in de Brusselse NGO’s onderhandelingen starten voor transparante functiebeschrijvingen met daaraan gekoppelde correcte lonen. Op de internationale vrouwendag op dinsdag 8 maart nemen ACV Puls, CNE en SETCa deel aan de vrouwenmars in Brussel om die eis kracht bij te zetten. De mars vertrekt om 17u30 aan het Centraal station.

* FairCSO brengt werknemers en vrijwilligers uit de Brusselse NGO’s samen. https://faircsos.org/