Koopkrachtplakkaat

EnergieplakkaatC

173646265 10222054268599783 1356797931624160070 n

Delen van artikels

 

Duizenden deeltijdse werknemers in zorg- en welzijn willen graag meer uren werken maar mogen niet

Een van de grote uitdagingen van de zorg- en welzijnssectoren is het personeelstekort. Het tast de werkbaarheid van de job van het personeel ernstig aan en heeft gevolgen voor het zorgaanbod. Veel werknemers in de zorg- en welzijnssectoren werken deeltijds. Deeltijds werken is niet altijd een eigen keuze. In sommige sectoren zijn er weinig voltijdse vacatures, of is het moeilijk om een contract met meer uren te krijgen.

ACV Puls lanceerde daarom enkele weken geleden een korte bevraging bij 4.200 werknemers in de zorg- en welzijnssectoren om een beeld te krijgen over de drempels die deeltijdse werknemers ervaren.

Veruit de meeste deelnemers werken in ziekenhuizen, woonzorgcentra en de gehandicaptenzorg. Het aandeel werknemers die aangeven een personeelstekort te ervaren ligt zeer hoog. In de ziekenhuizen ervaart 78,23% een tekort aan collega’s, in de ouderenzorg is dat zelfs 87,06% en in de in de gehandicaptenzorg 70,26%.

Uit de resultaten blijkt dat 28 procent van de zorgverleners die nu deeltijds werken al aan hun werkgever hebben gevraagd om meer uren te mogen werken of om een voltijdse job voor onbepaalde duur te krijgen. Van die groep kreeg 41 procent uiteindelijk meer uren, de overige 59 procent kreeg een negatief antwoord, 34% van hen kreeg geen motivatie voor de weigering.

Als we deze cijfers doortrekken naar de zorg- en welzijnssectoren, dan gaat het tussen de tussen de 23.800 en de 30.700 werknemers die meer uren zouden willen werken, maar dat niet kunnen. Voor veel deeltijdse werknemers betekent meer werken een noodzakelijk extra inkomen.

Deeltijdse werknemers die vragen om meer uren kunnen werken of voltijds aan de slag kunnen op korte termijn een deel van de vele vacatures helpen invullen.

ACV Puls vraagt daarom de snelle opstart van onderhandeling met als doel het afsluiten van een Collectieve Arbeidsovereenkomst die meer rechten garandeert voor deeltijdse werknemers.