Koopkrachtplakkaat

EnergieplakkaatC

173646265 10222054268599783 1356797931624160070 n

Delen van artikels

 

De sociale partners, busfederaties en -bedrijven in Europese Unie werken samen met Verenigde Naties

In navolging van de mondiale transportfederatie IRU, starten de nationale busfederaties in de Europese Unie en hun leden – de privé-busondernemingen - deze week samen met het Hoge Commissariaat voor de Vluchtelingen van de Verenigde Naties (UNHCR) een gecoördineerde actie.

Samen willen ze tegemoet komen aan de vervoersnoden van de Oekraïense vluchtelingen. De sociale partners hebben samen met de werkgevers dit initiatief mee op gang getrokken.

Sinds het begin van de crisis bieden verschillende privé-busondernemingen in meerdere landen van de Europese Unie spontaan hulp. Dat is telkens een lokaal initiatief van één of enkele privé-ondernemingen.

Goede voorbereiding en coördinatie essentieel

Het wordt echter steeds ingewikkelder om de aantallen vluchtelingen te kennen, hun vervoersnoden in kaart te brengen, een passend vervoersaanbod te voorzien en hen naar opvangcentra in de hele EU te brengen. Daarom bundelen de UNHCR - de wereldwijde coördinator van de vluchtelingenstromen -, de mondiale transportfederatie IRU en de nationale busfederaties in de Europese Unie hun krachten. Samen willen ze het vervoer van de Oekraïense vluchtelingen efficiënt en globaal organiseren.

Belgische privé-busondernemingen betrokken

Het is de bedoeling om de komende weken busvervoer aan te kunnen bieden vanaf de Oekraïense grenzen en vanaf ‘hubs’ van de UN (zoals Warschau) naar West-Europese bestemmingen. Dat meldde de IRU gisteren in haar persbericht.

Ook de sociale partners, vakbonden en de Belgische federatie FBAA, is meer dan betrokken. Ze werken samen met het Sociaal Fonds Bus & Car aan de opstart van de actie in ons land. Daarom vragen we nu reeds aan de Belgische privé-busondernemingen hoeveel voertuigen ze ter beschikking kunnen stellen voor gestrande vluchtelingen. De nodige ondersteuning hiervoor is goedgekeurd op het sociaal fonds van 10 maart.


Meer info:
Steven Steyaert, Propagandist BTB Wegvervoer & Logistiek
0468/271 073
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.