Mexico: ‘het zijn net schapen’
‘Ze lopen als schapen achter de reactionaire krachten aan die hier de ‘Vierde Verandering’ willen tegenhouden’ … en ‘neen, dit is geen belediging, in het Britse Parlement roepen ze ‘meee’, ‘meee’ naar elkaar …’
Diplomatieke taal is het niet, en AMLO gaf toe dat hij de tekst zelf geschreven had. Het was een toch wel harde en brutale reactie op een resolutie die het Europees Parlement op donderdag 10 maart had goedgekeurd en waarin Mexico wordt aangeklaagd voor de talrijke moorden op journalisten in het land.
Nu kwam die resolutie van in hoofdzaak conservatieve krachten, maar ze werd met een overweldigende meerderheid goedgekeurd. En ja, er wordt met de vinger gewezen naar de tekortkomingen van de Mexicaanse Staat, naar ‘de populistische retoriek’ van de President, naar het gebrek aan bescherming van journalisten, de straffeloosheid, en zo meer.
Er zijn feiten die niet kunnen weerlegd worden. Het geweld in Mexico is enorm en angstwekkend, voor dit jaar alleen al zo’n vijf duizend moorden. Dat ‘slechts’ zes ervan journalisten waren, komt niet erg overtuigend over.
Maar AMLO heeft met zijn boosheid wel een punt, er zíjn dingen aan het veranderen in dit land. En de moorden zijn géén verantwoordelijkheid van de Staat, wel van de georganiseerde criminaliteit, en ja de Staat treedt vandaag harder op dan vroeger tégen alle feiten van geweld en corruptie. Voor de moorden op de journalisten zijn al meer dan tien mensen opgepakt.
Het geweld is enorm toegenomen sinds President Calderón bijna vijftien jaar geleden het leger inzette om de (narco)criminaliteit te bestrijden. Bovendien, aldus AMLO, onderging het land dertig jaar neoliberaal beleid met alle sociale gevolgen vandien.
Vandaag werken we aan de ‘Vierde Verandering’ die het land op nieuwe sporen moet zetten. En neen, niet alles loopt op wieltjes, maar er wordt aan gewerkt en we doen wat we kunnen.
Met dat laatste heeft AMLO overschot van gelijk en de resolutie moet dan ook in een andere context worden bekeken .
AMLO zette de economische betrekkingen tussen Spanje en Mexico even op ‘pauze’ wegens de vele misbruiken en corruptie door Spaanse multinationals. Precies deze week was ook de Buitenlandminister van Spanje op bezoek, om de plooien wat glad te strijken, en het is lang niet zeker dat dat is gelukt. Steen des aanstoots blijft de elektriciteitshervorming die in het vlees van enkele privé-bedrijven zal snijden.
Maar Spanje moet ophouden met zijn koloniale politiek, wij zijn geen land dat moet veroverd worden, aldus AMLO.
Het is een feit dat de Europese landen nog veel te weinig beseffen hoe delicaat en pijnlijk het kolonialisme en alle buitenlandse bemoeienissen nog overkomen. Spanje wil geen verontschuldigingen aanbieden, Mexico voelt zich terecht gekwetst. AMLO, met al zijn beperkingen, wil Mexico weer een terechte plaats geven in de diplomatieke relaties. Een beetje respect is dan niet te veel gevraagd. In vergelijking met de vorige regeringen is AMLO een verademing.
De fractieleider van Morena in de Senaat heeft enkel Europarlementsleden al uitgenodigd voor een gesprek.