Koopkrachtplakkaat

EnergieplakkaatC

173646265 10222054268599783 1356797931624160070 n

Delen van artikels

 

Persbericht ACV: Internationale dag tegen racisme: vakbondsacties tegen racisme op de werkplek

Internationale dag tegen racisme: vakbondsacties tegen racisme op de werkplek

Ter gelegenheid van de Internationale dag tegen racisme op 21 maart voert het ACV actie. We zullen deelnemen aan de verschillende regionale acties die op 20 maart zullen plaatsvinden ter gelegenheid van de ‘Sta op tegen racisme!’ campagne (https://www.facebook.com/PF2103). Op maandag 21 maart zal het ACV ook concrete acties voeren tegen racisme in bedrijven.

 

Want de laatste jaren zien we het aantal klachten over racisme en discriminatie toenemen. Zoals uit het jaarverslag van Unia blijkt, heeft het grootste aantal meldingen van racisme te maken met de arbeidscontext. In 2020 heeft Unia 956 zaken geopend op basis van zogenaamde raciale kenmerken. Als we dit cijfer vergelijken met het gemiddelde van de afgelopen vijf jaar, zien we een stijging van 20,8%. Er is overduidelijk een ‘etnische’ verdeling van loopbanen, status en lonen. Het lage opleidings- en kwalificatieniveau van sommige werknemers verklaart dit maar deels. Anderzijds is het bijzonder hoge werkloosheidscijfer van in België geboren, gediplomeerde of zelfs overgeschoolde jongeren van allochtone afkomst inderdaad symptomatisch voor een structureel racisme dat hen bijna systematisch uitsluit van de arbeidsmarkt.

 

En dit ondanks een nijpend tekort op de arbeidsmarkt. De federale regering heeft als doelstelling om 80% van de bevolking aan de slag te krijgen. Wil men meer mensen op de arbeidsmarkt krijgen dan is de strijd tegen discriminatie en racisme belangrijk. De federale regering heeft in zijn regeerakkoord de uitwerking van een National Actieplan Anti Racisme (NAPAR) als doelstelling bepaald. Een belangrijk deel hiervan gaat over bestrijden van de racisme op de arbeidsmarkt. Dit NAPAR is ondertussen vastgelopen in een politiek moeras. Wij vragen met de actie op 20 maart en de vakbondsacties op 21 maart een hernieuwd engagement van de verschillende overheden van ons land in de strijd tegen racisme en een engagement van de werkgevers om de strijd tegen racisme aan te pakken in hun ondernemingen.

ACV-acties op 21 maart

- In Vlaanderen zal het ACV  in het kader van de nationale campagne van de ACV ‘Durf te reageren’ bewustmakingsacties in bedrijven voeren, met posters, flyers, stickers, enz. die onder de werknemers zullen worden verspreid. Er zal in verschillende provincies ook een bedrijf  zijn waar de directie zich ertoe verbindt een ‘handvest voor een bedrijf zonder racisme en discriminatie’ te ondertekenen en acties uit te voeren ter bestrijding van discriminatie op het werk in samenwerking met de verschillende vakbonden.

- In Brussel wordt het de ‘Ronde van Brussel’, geïnspireerd op de Franse wielerronde. Wij zullen verschillende bedrijven passeren die ermee hebben ingestemd het handvest te ondertekenen in aanwezigheid van vakbondsteams. Deze tour zal in twee etappes verlopen: de eerste route zal alleen per bus zijn, met vertrek aan de ACV van Brussel, langs verschillende bedrijven en eindigend in het Jubelpark. Daarna begint een tweede tocht per fiets of per bus, afhankelijk van de keuze van elke persoon, naar het centrum van Brussel.

- In Wallonië hebben een twintigtal vakbondsdelegaties zich ertoe verbonden een handvest ‘Onderneming zonder racisme’ te ondertekenen. Wij zullen deze teams bezoeken op 21 maart. Het trefpunt is om 9u bij het CSC de Bouge voor een vertrek per bus.